الاثنين، 13 فبراير، 2012

HikMah uJian :)

Asalamualaikum teman teman blogger,
IQa nak share satu kisah yg mmg memberikan pengajarn yg sgt berguna pade kwan2 dan pade Iqa sendiri ...
ingat tak bebrapa bulan yang lalu iqa ade tulis entry pasal result final semester ???
iqa fail EPT (English Placement Test )dan terpaksa repeat belajar balik utk subjek tu..
memang mase tu Iqa sedeh sgt.. setiap malam asyik nanges je..
iqa x faham,,asal iqa fail subjek tu?? kawan iqa sume lulus...
dowg pon kebnykknnye byk yg x cye iqa bole fail subjek tu..
selalu kite dgr,, 
SETIAP UJIAN YG BERLAKU tu MESTI ADA HIKMAHNYA,,,
s0, lps incident tu,,iqa sentiasa fikir mesti ade hikamhnya...
dalam kesedihan,,iqa sentiasa berdoa semoga diberi kekuatan utk mghadapi ujian ini,,
dan skang iqa tgh belajar subjek ni lg,, dan secara tiba2 baru2 ini iqa ternampak dan terpikir hikmah yg iqa dapat drp ujian ni..
mgkin ade patutnya iqa belajar subjek ni lagi sbb insyallah iqa akan exam subjek MUET (MAlaysian Universiti English Test) utk next semester nnt,,
kawan iqa kebanyakkanye x amek lagi subjek ni,, 
ttapi Insyallah iqa bertekad utk next semester iqa akn amek subjek tu..
jd hikmah ujian kat sni, alhamdulillah iqa dapat belajar subjek ni lagi memandangkan EPT dan MUET lebeh kurang sme je exam dye..
Iqa ase bersyukur sgt Allah berikan peluang ni,,
jadi,, kawan2.. klau kite ditimpa ujian daripd Allah,,
jgn cepat putus asa taw,,
ingat,, setiap ujian dan dugaan yg kite dpt tu ade hikmahnye..
Dia sayang akan hamba2Nya..
Jangan bersangka buruk pada Allah..
Allah tahu ape yang terbaik buat diri kite.












Allah berfirman, maksudnya: "Yang menjadikan mati dan hidup, supaya Dia menguji kamu, siapa antara kamu yang lebih baik amalannya. Dan Dia Maha Perkasa lagi Maha Pengampun…." (Surah al-Mulk, ayat 2)








Dalam kitab Jami' al-Tirmizi disebutkan bahawa Rasulullah bersabda: "Apabila Allah mencintai sesuatu kaum, maka Dia menguji mereka. Sesiapa yang reda, ia akan mendapat keredaan Allah dan sesiapa yang marah, ia akan mendapat kemurkaan Allah". 


الجمعة، 10 فبراير، 2012

keBerkatan iLmu

Salam sahabat2..


Tadi madam iqa, kelas RIM (Religion in 


Malaysia) ade sentuh pasal keberkatan ilmu,,


Iqa memang terasa gler apa yang madam cakap tu,,


bukn sebab terasa kecik hati,,


tapi sebab apa yang madam cakap tu memang kene 


kat diri sendiri..


blik je iqa ke bilik,terus xdek m0od..sede btol..


kata2 madam tu memang menghantui fikiran Iqa,


last2 iqa td0,, 


Madam,,Maafkan iqa  :(


Kawan2,,keberkatan ilmu tu sgt penting taw,,,


klu kite pandai sekali pon, tapi guru tak redha 


akan ilmu yang diberinya hidup takkan berguna,


jadi,,hormati lah guru kita,, sbb merekalah 


yang menyampaikan ilmu kepada kita.. 

الأربعاء، 8 فبراير، 2012

KHas uTk HaWa ~

Hawa,jika kau belum berpunya, jangan risau akan jodohmu...


ingatlah janji Tuhan kita, wanita yang baik untuk lelaki yang baik,, 


Jangan dimulakan pertemuan dengan lelaki,


Lelaki soleh tidak melihat paras rupa dan keayuannya,


Lelaki warak tidak menilai wanita dengan kemampuannya menggoncangkan imannya,


Lelaki soleh menilai wanita dengan akhlak dan agama,


Lelaki soleh tidak menginginkan pertemuan dengan wanita,


kerana takut memberi kesempatan pada syitan untuk menggoda,


Lelaki warak tidak bermain cinta kerana dia tahu apa matlamat dalam sebuah pertemuan,


Jagalah pandanganmu,awasilah auratmu,peliharalah akhlakmu,


Jika ditakdirkan tiada cinta Adam untukmu,


Cukuplah cinta Allah untukmu......

???''''''!!!####

Hati tak tenang!! malam ni Ya Allah~
sedenye.. :( ape salah iqa???
perlu ke iqa bersedih pasal dia??
knape susah sgt dia na fham??
Iqa da cuba bersikap baik da,, tp dia je cume tak paham..
argh~lantak dia r,, iqa ne de pape hbngan ngan dia..
cam bodo je pkir pasal die..


الاثنين، 6 فبراير، 2012

mUncul keMbali !!!!!

Asalamualaikum teman2 iqa~


ish2,,lame gler da x update blog,,, 


x taw nape ase malas gler..hu3...


lgpon mase cti ritu iqa bz ngan keje...


skg ni plak iqa sbuk studi utk semester ni...


even blom amek core course lg,,iqa perlu struggle jugak!!!


Iqa nak exempted BI ngan Ba!!


Kwan2 doakna iqa ye... ;)


 
♥ Copyright © 2014 reserved to Blog Iqa|Template Edited by Sharina ElyanasHaRiNa eLyaNa