الاثنين، 29 يونيو، 2015

First Giveaway By Cik Itah | ramaramapendek






assalamualaikum. 

iqa join. 

^_^




Raya Giveaway by Erza


CLICK BANNER TO JOIN


1. Wajib follow blog ERZA dan google+ follower


2. Wajib like fanpage Zaf's Outlet 

3. Buat satu entri bertajuk "Raya Giveaway by Erza"


4. Tinggalkan URL entri korang di SINI

5. Siap dan good luck friends!!!




5 langkah mudah sahaja !!!


Hadiah - hadiah yang bakal dimenangi:-
1 x dress raya
2 x RM10 duit raya
10 x voucher Magic Art Museum 3D

Jom Laaaa Join...ajak kengkawan ramai2!!!


MOMMY'SIGNATURES 1ST GIVEAWAY BY EYRASAHA




assalamualaikum. 

tahniah akak berjaya melancarkan bisnes ni. 

Semoga Berjaya! 

hehehe. 



Raya Giveaway by Sally Samsaiman




assalamualaikum. 

iqa join. 

^_^



GA CINTAN CINTUN by CIKNA




assalamualaikum. 

tengok banner Cikna, banner kawen. 

klu betul nak ucap "Tahniah" kat Cikna. Selamat Kawen!! ^_^ 

hahaha. iqa bkn bride to be. bila ntah nak jadinya. heee




Bersama-sama kesusahan itu ada kesenangan

sumber: google

Cuak. Debaran di dada kian terasa.
Jari jemariku pantas menari-nari di atas keypad phone menaip “no matrik” dan “kata laluan”.
Tap! Enter!
setelah itu aku tutup mata cepat2. Tak sanggup melihat result yang tak seberapa.
Seminit.. 2 minit… dan kubuka mataku perlahan-lahan.
Mataku terus membulat melihat gred-gred di setiap subjek yang aku ambil.
“Eh! Ni betul ke tak?????” kusoal diri sendiri.
Aku check nama sendiri dan no matric di bahagian atas result tersebut.
Memang betul ini nama aku. No matrik aku pun dah betul.
Arghh. X caya. Biar betul.
Tak puas hati. Lantas aku “log out” dan “log in” semula ke portal IIUM untuk semak semula result final exam.
Ya Allah. Betul.
Kutunjukkan result tersebut pada adikku sendiri.
My adik be like, “woi. Tahniah! Gila ahhh.. kaw perasan tak remarks tu???”
Aah. Baru perasan. Gila ah. First time.
Dua perkataan tu buat aku nangis.
Wallahi tak sangka.
Keputusanku agak baik berbanding sebelum ini.
Paling tak sangka subjek “ungs”. Aku assume aku fail subjek tu sebab carry mark aku rendah gila.
Alhamdulillah dpt B-
Kira oklah dr c atau d.
aku peluk mak.
“mak. Akak dapat result dah. Alhamdulillah. Makasih mak doa.”
Mak aku ucap tahniah.

*********************************************************

Malam itu terus aku sujud syukur.
Aku sungguh nangis.
Berterima kasih pada Dia.
Tiba-tiba aku teringat ayat Dia.

Surah Ash- Syarh. Ayat ke-5 dan ke-6.
"فَإِنَّ مَعَ الْعُسْرِ يُسْرًا ﴿٥﴾ إِنَّ مَعَ الْعُسْرِ يُسْرًا ﴿٦﴾"
“Maka sesungguhnya bersama sama kesusahan itu ada kesenangan. Sesungguhnya bersama sama kesusahan itu ada kesenangan.”


Betul2 Allah ulang 2x tentang kesusahan dan kesenangan dalam surah yang sama.
Relate pada diri sendiri.
Semester yang lalu, aku menghadapi kerja yang terlalu banyak.
Assignment, tutorial, exam, presentation. Ditambah pula aku seorang yang banyak mengikuti program.
Aku terlalu sibuk dengan tugas2 di university hingga setiap malam boleh dikatakan aku tidak sempat tidur nyenyak.
Setiap minggu kerap kali aku nangis.
Terasa tugas2 ini terlalu berat dan aku tak mampu tanggung.
Bayangkan, dalam satu masa aku perlu galas banyak kerja??
Allahu.. terasa ingin “give up”.

sumber: google

Namun, lantas teringat Dia.
Walau sebanyak kerja yang perlu digalas, Allah takkan uji hamba-Nya selagi hamba-Nya mampu tanggung ujian tersebut.
Aku cuba positifkan diri sendiri.
“kau mampu buat” bicara pada sendiri.
Aku terus berusaha menyiapkan tugasan diberi pensyarah dan juga tugasan di dalam mana mana kelab dan persatuan.
Dan aku terus berdoa supaya Allah mudahkan kerjaku, dan aku diberi kekuatan dan kesabaran menghadapi ujian kali ini.
Alhamdulillah aku berjaya melalui ujian tersebut.
Dan hari ini, aku amat terkejut besar pabila aku lihat result slip aku menunjukkan usaha aku selama ini membuahkan hasil.
Betul-betul terasa Allah bayar balik dengan beri kejayaan ini pada usaha aku yang telah berpenat lelah selama ini.
Alhamdulillah. Terima kasih Ya Allah.
Aku mahu jadi hamba yang bersyukur.
Dan aku akan meneruskan usaha yang aku buat selama ini. In sya Allah.



السبت، 20 يونيو، 2015

Datang awal ke masjid untuk "gossip" ????

Assalamualaikum. Sape sini solat tarawih dekat masjid atau surau?
Angkat kaki! Hahahaha
Iqa tabik org yg solat kat masjid atau surau sebab depa solat Jemaah.
Solat di rumah pun ok jugak cuma lebih baik solat secara berjemaah.
Solat Jemaah pahalanya 27 kali ganda besar drpd solat sendirian. Kan!!
credit:google 

Biasanya waktu solat tarawih para Jemaah mostly dtg awal ke masjid. Lagi awal dari imam.
Bagus. Tak salah pun datang awal.
Tapi, apa tujuan kita datang awal ke masjid??
Ada yang bertujuan sebab nak ‘cop’ tempat untuk dapat tempat duduk.
Ada yang bertujuan nak dapat saf depan.
Ada yang bertujuan nak tadabbur al-quran sebelum solat.
Ada yang bertujuan nak solat sunat dulu.
Apa2 pun tujuannya biarlah baik.
Ni datang awal, dapat tempat duduk, then sempat ‘gossip’ dgn para Jemaah lain dulu sebelum masuk waktu isya’.

credit: google 

Ni yang tak bagusnya. Datang awal dah ok. Yg tak ok pegi gossip, cakap2 kosong antara para Jemaah.
Orang yang suka ber “gossip” ni mengganggu Jemaah lain juga.
Apa salahnya kita bukak quran ke, baca, tadabbur.
Tak pun paling simple niat beriktikaf dan zikir bebanyak.
Lagi bagus daripada cakap benda2 lagha.
Patutnya bulan puasa ni kurang2kan lah bercakap perkara2 yang sia2.
Takut pahala puasa kita berkurang bila banyak cakap benda2 yang kurang elok.
Tambah dosa bila mengumpat atau memfitnah orang. Astaghfirullahalazim. Nau’zubillahiminzalik.
Jadinya, tepuk dada, tanya diri sendiri apa tujuan kita datang awal ke masjid?
Kalau setakat nak bergosssip maka elakkanlah.
Daripada ber “gossip” mari kita top up amalan lain seperti baca quran, berzikir, untuk upgrade pahala kita di sisi Allah Taala.
Bulan puasa ni banyak betul keuntungan Allah beri pada kita, jadi jom kita kaut semua keuntungan tu.
Betul tak??
Tepuk dada tanya iman. J

الخميس، 18 يونيو، 2015

Azam Ramadhan

credit:google 

Azam Ramadhan.
Assalamualaikum. Tengah hari tadi iqa tertengok satu cerita kat tv3 berkisar “Azam Ramadhan Su”
Rita Rudaini bawak watak sebagai “Su” yang berazam untuk belajar masak waktu bulan Ramadhan.
Tetiba iqa tertarik utk buat entry tentang azam ramadhan.
Korang pun msti ada azam tersendiri utk bulan puasa kali ni. Hehehe btui x?
Dan iqa sendiri pun punya azam utk puasa kali ni. Apa dia? Rahsia. J
Azam korang apa? Meh ar share sini. J
Azam yg terbaik, moga kali ini puasa kita menjadi lebih baik dr puasa yang sebelumnya.
Bukan sekadar puasa menahan diri dari lapar dan dahaga je, tapi puasa dr segi segala tubuh badan kita ni.
Puasa mata, telinga, tangan, dan kaki.
Pape pun iqa nak ucapkan “selamat berpuasa”, "Ramadhan Kareem" 
Puasa ye! jangan tak puasa! Lulz. 

السبت، 13 يونيو، 2015

Kaulah Members Yang Terhebat

 
 


assalam.

dedicated to all my beloved friends, tq kerana sentiasa bersamaku susah dan senang. 

aku menghargainya. 

Kaulah Members Yang Terhebat! 


 

 

الأحد، 7 يونيو، 2015

1st Segmen & Giveaway By Afidah Azmi88

assalamualaikum. 

guys. 

iqa join ga ni. 

jom. 




Home Sweet Home!

credit: google 

Home sweet home!! Hehe
Iqa baru je sampai rumah setelah melalui keperitan hidup di university selama 5 bulan.
Tahun kedua as student sudahpun berakhir.
5 bulan kot x dpt update entry.
Semester baru2 ni iqa busy sgt. X sempat langsung nak bkk blog.
Sekembalinya iqa dr oman (exchange program) sebelum ni, iqa terus smbung semester baru di uia.
Amek 18.5 credit our, tapi busy nya Allah saje tahu.
Assignment like research, forum italeem, kuiz, mid term, presentation! Fuh! Penat.
Kekadang iqa nanges sbb rasa x mampu nak tanggung semua ni.
Tapi Alhamdulillah, akhirnya berjaya juga lalui semua ni.
Dan sekarang iqa berada di rumah!
Cuti semester 3 bulan! Yahoo!!
Iqa x amek short sem, so dpt cuti lama.
Dapat sambut Ramadhan di rumah.
Baru2 ni bos iqa call minta tolong keje ngan dia buat kueh raya. Hahaha
Nampaknya tahun ni kali ketiga buat kuih raya dgn bos.
Bagus juga. Iqa bosan duduk kat rumah x buat hape2.
K guys. Nnt smbung lagi entry. ^_^ .

 
♥ Copyright © 2014 reserved to Blog Iqa|Template Edited by Sharina ElyanasHaRiNa eLyaNa