الاثنين، 2 يوليو، 2012

FasTrain :)


Kali ini iqa dApat pegi Pahang kot~ nak taw sebab apa???
Iqa dapat jadi fasilitator/naqibah usrah untuk semester ni..alhamdulillah..
S0..iqa dgn fasi2( fasilitator) lain yg terpilih perlu menghadiri satu training di Persona Village Resort, Kuala Tahan, Pahang.

HARI PERTAMA




Kitorang bertolak ari jumaat … sampai sane malam! Huh~ memang penat..
Iqa memang tahan muntah kot~ jalan bengkak bengkok.. adeh!
Dalam bas tu iqa da bising bile la nak sampai ni?? Iqa memang x sngka p0n,, Pahang tu jauh gler dari uia.. hu3..



HARI KEDUA




Hari ni memang full dengan aktiviti… pagi ade talk oleh Ustaz Wan Ahmad Rahiman.
Then,, ditruskan dgn Team Building~ kirennye kitorg kene jalankan aktiviti explorace…
Macam2 bende kitorang kene buat… hahaha.. iqa paling tak tahan kene makan buah peria.. !
Adoi~~ iqa memang paling x suke sayur tuh.. pahit gler.. tapi iqa terpakse jugak la makan skit…
Termasuk jugak la kene makan lada besar apa tah.. memang lawak gler kene makan sayur2 mentah tuh…
Then,, adalah aktiviti lain lagik sprti melastik botol!! Wey.. nak taw ni first time iqa melastik kot..
Selama nih mane pernah nak lastik pape.. ye r~ iqa x reti la… s0,,, memang tibai je la…
Tapi,, x sangka plak memang tepat2 iqa lastik kat botol tu… jatuh kot~~ hahaha…
Kawan iqa sume jerit “ Wow,, professor !! hebat r.. !!” kih3.. dalam gr0up Iqa memang dapat gelaran professor.. he2.. x taw nape… kawan cakap muka iqa macam professor…
Aktiviti paling mencabar adalah kitorang perlu mengeluarkan bola tenis dripada paip pvc…
mengguna air.. paip tu da lah berlubang.. adeh~ setiap org kene tutup lubang tu kot… da la banyak…
hahaha… memang x jadik pon.. air asyik kuar je.. hu3.. s0.. ktowg gagal aktiviti tu..

Kenangan takkan lupe…
 
 




Petang tu pulak,,, sume fasilitator bertolak ke perkampungan Orang Asli ,,,,
Ktowg sume naik bot… jauh la jugak… iqa xdek la first time naik bot,, sebelom ni penah je…
Tpi x taw nape ni kenangan yg paling best iqa naik bot…
Dalam bot tu ktowg basah kuyup kot… hahaha.. pakcik tu saje je nak bagi ktowg basah kene air..
Abis,, baju ktowg basah..huuu… sepanjang perjalanan tu memang cantik gler pemandangan.. Subhanallah J
Bile sampai je umah owg Asli tu… iqa dengan muka x malu pegi la tegor dowg…
Ingatkan dowg layan la… tapi hampeh!!!! Adake buat dunn0 je…. Makcik tu macam marah iqa kot…
Bile iqa teg0 budak2 x taw nape.. ibu2 dowg mcm x bagi je… maybe dowg takot kot~
Dan owg2 asli ni ade je yg paham bahasa melayu….
Dowg hidup memang daif gler kot… umah dowg p0ndok je…
Mane ade letrik!!!hu3… dowg survive bergantung pada hutan la….
Nyala api sendiri… drp kayu meranti,,,
Then, dowg pandai buwat sumpit… Nak sumpit binatang sebagai makanan…
Bile tgok hidup dowg,,, memang rase sede gler kot… ye r,,, kerajaan tak bantu dowg ke…???
Ke dowg memang nak hidup r0pe 2??? Hu3…
Balik daripada perkampungan org Asli tu,, ktowg sume singgah kat satu tempat ni..
MANDI MANDA!!hahahha..
Bestnye… rse macam kat kampong plak…
Adeh~ balik bilik memang basah gler… sume berebut shower nak bersihkan badan…
Iqa ase penat gler kot balik dri mandi manda tuh… dengan perut lapar nye…
Last2,, iqa td0,,,hu3..



PERKAMPUNGAN ORANG ASLI 


DALAM BOT / MANDI DI SUNGAI

HARI KETIGA








Hari terakhir,,, tak banyak sangat aktiviti… just talk oleh Ustaz Ismail Chong tentang macammne nak kendalikan usrah~
Aduh~ tak taw nape… iqa penat asyik tdo je time ustz bagi ceramah.. ngantuk gler..
Even da mcm2 buat nak hilangkan ngantuk ni ,,, iqa stay jugak tdo..huuu…
Ustaz bagi ceramah best je…. Tak bosan… hahaha,,pelik kan???
Sampaikan kawan iqa amek gambo kot iqa tdo…huu..
Pape p0n.. kenangan 3 hari di Kuala Tahan memang sangat best…
Bile pagi,,, memang cantik gler suasana kat sini… penuh dengan kabus…
Iqa rase rugi gler kalau pelanc0ng tak pegi tempat ni…
Cewah!!! Pr0mote plak..he3…


IN MEMORY
HE2... BAHANA PENAT!! I'M SLEEPP!!



 
♥ Copyright © 2014 reserved to Blog Iqa|Template Edited by Sharina ElyanasHaRiNa eLyaNa