الثلاثاء، 30 أكتوبر، 2012

Hari-hari terakhir SEMESTER 1 2012/2013


Assalamualaikum guys.! Ahaks… lama giler iqa x update blog…hee
Blog ni da berusang da~ ni bahana bz sgt dgn assignment(tp Twitter bole plak on setiap ari)
Hak3.. twitter ngan blog lain doe..
Memandangkan sekrg cuti semester iqa cuba penuhi masa iqa dgn updating entry2 yg syok~
Kali ni iqa nak berhikayat pasal “Hari2 terakhir selepas berakhirnya final exam”
Ceh,,ckp mcm nak balas dendam kat exam je..hahaha..padahal exam 2 paper jew…
Hari itu selepas berakhirnya kertas subjek KITABAH, iqa dgn classmate2 dgn senyuman melebo(melebar,,) pon kluo(keluar) dari dewan exam…
Hati tersgt riang doe,, then decide nak buat ape lps tu… konon2 nya enjoy kali terakhirla..
Cadangnya nak pegi umah abi..(ustaz kelas kitowg) tapi fuh! Abi bz…
S0,, setelah sebulat sore ktowg decide la pegi Time Square(TS)…..
Pkol 12 lebe ktowg berambus dari cfs iium terchenta,, naseb p.cik guard bagi kluo sebab abes exam kot…
Ekcelli  ni kali kedua iqa menjejakkan kaki ke TS.. sblom ni penah je…
Selesai solat zohor, kitowg pon pegi mengisi perot dulu di Restoran Ayam Penyet…
Ni first time pegi tmpat rope ni sebenarnye,,, huh..mahalla jugak harga makann dy..
Iqa order nasi keli penyet,, satu pinggan tu harga hmpir mencecah RM10 kot.. air pulak segelas kat RM3.. gilerrr..memang cekit darah kot…
Da le nasi ciput je.. mana ckup..hak3…
Lepas mkn ktowg jalan2 sekitar TS tuh… mula cadang nak msuk rumh hantu..
Tapi ta bole r plak.. ada jugak member cdg nak pegi kawasan main roller coaster tuh…
Tapi masalahnya masa plak x ckop,,mahal lagi..
Jadi kitowg decide pegi main boling ngan manah…
Hak3.. ekcelli ni first time maen bende alah tuh..(ngeee~sume first time)
Mesti pelikkan..iqa bkn kaki jalan pon… sejak bertuko ke kos bwu (Arabic for International Communication) bwu le dapat mengexplore sume tuh… hee~
Maen boling bahagi 2 group,,laki dan p0mpuan… iqa terpksa plak msuk grup bhgian laki sbb x ckop la plak…
Masa mula main memang x gheti langsung nak pegang bola tuh..nak maen apatah lagi!
Then,Alhamdulillah kawan2 ajar iqa…
Bukan nak bangga,, even first time pon maen,, iqa dapat kalahkan kawan2 pompuan..
Markah iqa lagi tinggi kot drp kawan2 pompuan…hak3..caya tak?
Kedengaran sore2 dr kawan “Prof memang hebat r!!” hak3.. seyes rasa nak terguling je gelak…
Then,, maen manah plak lagi r.. tahhape2 kot.. serius,,tu lagi tibai.. merepet je iqa buat..
Da la busur panah tu masuk bhgian org laen..hee… sakit jugak tangan .. first time maen kan…
Iqa sempat jugak belanja kawan2 aiskrim,, iqa ni memNG kaki belanja,,hee~
Sape kawan ngan iqa mesti untung..hak3..(perasan pulak)
Kenangan hari2 terakhir semester 1 di cfs memang iqa xkan lupa..
Maybe bg org laen bende2 cenggini bese je..
Tapi bagi iqa sweet glerr kenangan tu:)

Memanah


Around Time Square




Maen boling







Restoran Ayam Penyet












الجمعة، 24 أغسطس، 2012

PICNICRAYA :)


PICNICRAYA????
Hahaha~ade ape dgn perkataan nieh?? Sebab raya ke-5 family iqa gi picnic!
Hak3..cam kelakar kan,, org pi beraya,, ktowg plak ngah bz nak berpicnic..
Tapi tak jauh pon,,just kat Teluk Batik, Perak…
Tah ape mimpi mak iqa ajak gi sne… dy kata nak menenangkan fikiran…hee
Lagi pon mak iqa cakap bile lagik nak pegi,,,iqa kat UIA, adik plak skol asrama,,
Mak ayh bz bekerja,, xdek mase,, ni je la masenye ktowg nak gi melancong p0n~
Perjalanan amek mse selama 2 jam je sbab iqa dok Malim Nawar,,so, ikut jln shortcut dri sini…
Kitowg sampai pagi pkol 11.30, so,, bile smpai sana iqa ngan adik iqa terus trjun laut!hahaha..
Terexited la plak bile da lame tak mandi laut,,,
Pagi tak ramai sgt org,, tp bile da tengah hari tuh tetibe ramai la plak manusia…heee~
Klo mandi laut tuh bese la kan kene lawan ombak~ huu…
Penat jugak asyik terminum air masin je…
Then,,, iqa ngan adik iqa sempat jugak naek Banana Boat!
Hahaha,,, best woa~
Mula tuh cuak jugak sebab macam bahaya jew,,, padahal tak pon…
Klo da pegi Teluk Batik tuh mesti akn pergi Lumut jugak kan…
Kat sana ktowg sempat membeli belah,,,
Argh~ paling tak bole lupa,, makan laksa kat tepi laut…
Sedap gler laksa tuh,, xtaw nape… mak iqa ckp sebab dari ikan fresh..hee~
Bile balik umah bwu pasan muka jadi merah gler kowt!
Hee,, mcm pakai blusher je da.. ye r kulit terbako kowt mandi laut ngah panas2….
Adeh!

Kat Teluk Batik 


Kat Lumut 

Makan! Makan!







الاثنين، 13 أغسطس، 2012

ARCOM's FAmily


 HAi sume!! Ketemu kembali!!< ceh,,mcm dlm rancangan Tv je>
iqa ngah cuti blik umah skg,,,hahaha..awl gler an.. Iqa exam satu paper je.. Computer 1..
ngee~ pelik x??? na taw sbb ape.. sbb kos yg iqa amek ni x de exam langsung!
Exam ktowg  berpndukan projek yg banyak gler kene buat,,, huu..
K,, entry kali nie,,iqa na cter pasal kos yg iqa amek skg ni,,
Actually,, kos yg iqa amek mase first year lu,,BAR( Bachelor of Arabic),, tp ttibe naik second year ni iqa tuko kos,, Kos baru,, iaitu ARCOM,, it stands for Arabic for International Communication..
He3,, klu dgr,, mesti korg engat same kan??? Ye r ,, dua2 arab,, ape bezanya??? Ye idak??
Wui,, x r,, len gler.. BAR belajar subjek arab lebih mendalam lagik.. cth: Nahu,Sorof, Balaghah
ARCOM plak,, lebeh mementingkan communication.. dlm kelas memang  fully gler kot ckp Arab..
Klu,, mase iqa amek BAR dulu xde r fully gler.. ckp je bm..hee~
Tu le kelebihannye sape yg amek ARCOM ni.. ktowg dlm kelas memang semngat gler menggunekan bahasa ni.. even nahu tunggang terbalik pon,,argh~lantak r…peduli ape.. yg penting ktowg belajar..
Ye idak??he3…
Mse iqa tuka kos dulu,, ramai kot tnye,,
“Weh,,asal tuko kos???”
“Kaw ase ok ke kos tu?”
“Wey,,kos tu bawu r,, kaw jadik bahan experiment taw x???”
Argh~ memang tension kot,, owg tnye itu ini,, ade je manusia yg x puas hati,,
Klu yg bg semngat tu x pe la,, ni nak meruntuhkan semangat iqa ni,,adui,, sabo je la..huu..
Eee..! sukati iqa r… ni jln hidup iqa.. iqa ykin Allah da tentukan apa yg terbaik tuk iqa,,
Mase iqa nak tuka kos tu,, susah jgak iqa na bwat keputusan,,ye r… tu sume bakal merubah hidup iqa an.
Iqa bwat istikharah… dlm doa,, mnx petunjuk Allah,, and hati iqa memang condong utk memilih kos itu..
S0,, skg ni Alhamdulillah,, iqa memang sedang mengambil kos ini,,,
Utk semester ni,, ada 4 core kos kene amek :
*Public Speaking
*Introduction to Management
*Application Basic of Technology
*Basic Writing for Arabic
Subjek yg paling iqa suka,, he3.. Technology!! Best!! Banyak gler bande bwu iqa beljar…
Hanya 2 owg je lecturer yg ajar ktowg,, Ustaz Azrul dan Doktor Madiha..
Hee~ ktowg dgn terlebih mesranye panggil dowg Ummi dan Abi..
Setakat ni memang banyak gler projek kene buat,, sampaikan iqa ase rumah kedua iqa kat surau Aishah College (AC)kot..
Ye r,, bile wat projek msti kene dlm kumpulan kan,, iqa pulak sorg2 terkonteng-konteng kat Khadijah College (KC)..hee~ so,, terpkse jumpe member2 kat sne..
Nak taw projek apa kene buat??
*    Alih suara video jd Bahasa Arab
*    Buwat kad ramadhan dlm computer dalam bahasa arab
*    Betulkan kesalahan nahu dalam petikan
*    Debat bahasa Arab
*    Forum dlm bahasa Arab
*    Buwat summary video dalam Arab
*    Khutbah depan org ramai
*    Buwat page dalam arab dlm fb
*    Buat vuvox
*    Dropbox
*    Baca buku cter b.arab
Lepas rye ni lgi r banyak gler projek kene buat,, dokumentari, laporan ape tah lagi.. argh~ gler r..
Sebab tu r ktowg xdek exam…
Hahaha..iqa sebenarnye x tension sgt pon ngan projek ni,,, cume
Yg iqa tensyen nye wifi UIA LEMBAP gler,, ye r pape projek kene buwat sume kene gune tenet,,
Hee~ klu esoknye kene antar projek,, mlm tu abis la.. dak2 ARCOM mestinye tdo lambat! X pon x tdo lgsung,,hahaha..
Tapi yg bestnye hubungan antara kitowg memang rapat gler.. hinggakan kitowg dalam kelas ade nme2 pnggilan dy.. ye r,, hubungan ktowg dah mcm adik beradik kot..hee..
Along        -    Azim
Kak long  -    Kak Fifi
Angah      -    Hanzalah          
Kak ngah  -    Amnah
Dik ngah   -    Qema
Alang       -    Ainil
Anjang     -     Iqa
Andak      -    Syafiq (ATOK)
Acik q      -     Iqbal
Kak su     -     Ema
Dik su     -     Afifah
Ude        -     Ain Sofiah
Kak ude  -      Aina
Ateh       -      Ain Fazlini  (OGHE)
Uteh       -      Atin
Acik        -      Zati
Ucu        -       Amirul


Paling x tahan iqa dalam kelas dowg panggil iqa professor !!hee~ ni kawan iqa,, Ainil r ni,,, bile dy jumpe iqa je msti panggil iqa prof,
Dy ckp muka iqa mcm professor.. huu..
Sampaikan umi ngan abi pon panggil iqa prof..
Ngee~ x pe r,, actually dowg doakan tok iqa tu… J
Terbaru nih,, ummi bg ktowg duet rye.. ha3..best gler dpt duet rye..
Ummi jugak ajak kitowg sume gi ifthar kat umah dy di SEremban…
Tp,,argh~ sede gler,, iqa x dpt dtg!!! Tiket train na balik umah kol 7!! Huu…
Xkan nak burn tiket  sebab nak gi umah ummi..hee~ x pe r.. x de rezki…
Hee~ panjang entry kali nieh.. paper iqa suke gler dpt beljar kos nih…
Banyak ilmu dan pengalaman iqa dpt..
buzy dgn projek2 :)































الاثنين، 2 يوليو، 2012

FasTrain :)


Kali ini iqa dApat pegi Pahang kot~ nak taw sebab apa???
Iqa dapat jadi fasilitator/naqibah usrah untuk semester ni..alhamdulillah..
S0..iqa dgn fasi2( fasilitator) lain yg terpilih perlu menghadiri satu training di Persona Village Resort, Kuala Tahan, Pahang.

HARI PERTAMA




Kitorang bertolak ari jumaat … sampai sane malam! Huh~ memang penat..
Iqa memang tahan muntah kot~ jalan bengkak bengkok.. adeh!
Dalam bas tu iqa da bising bile la nak sampai ni?? Iqa memang x sngka p0n,, Pahang tu jauh gler dari uia.. hu3..



HARI KEDUA




Hari ni memang full dengan aktiviti… pagi ade talk oleh Ustaz Wan Ahmad Rahiman.
Then,, ditruskan dgn Team Building~ kirennye kitorg kene jalankan aktiviti explorace…
Macam2 bende kitorang kene buat… hahaha.. iqa paling tak tahan kene makan buah peria.. !
Adoi~~ iqa memang paling x suke sayur tuh.. pahit gler.. tapi iqa terpakse jugak la makan skit…
Termasuk jugak la kene makan lada besar apa tah.. memang lawak gler kene makan sayur2 mentah tuh…
Then,, adalah aktiviti lain lagik sprti melastik botol!! Wey.. nak taw ni first time iqa melastik kot..
Selama nih mane pernah nak lastik pape.. ye r~ iqa x reti la… s0,,, memang tibai je la…
Tapi,, x sangka plak memang tepat2 iqa lastik kat botol tu… jatuh kot~~ hahaha…
Kawan iqa sume jerit “ Wow,, professor !! hebat r.. !!” kih3.. dalam gr0up Iqa memang dapat gelaran professor.. he2.. x taw nape… kawan cakap muka iqa macam professor…
Aktiviti paling mencabar adalah kitorang perlu mengeluarkan bola tenis dripada paip pvc…
mengguna air.. paip tu da lah berlubang.. adeh~ setiap org kene tutup lubang tu kot… da la banyak…
hahaha… memang x jadik pon.. air asyik kuar je.. hu3.. s0.. ktowg gagal aktiviti tu..

Kenangan takkan lupe…
 
 




Petang tu pulak,,, sume fasilitator bertolak ke perkampungan Orang Asli ,,,,
Ktowg sume naik bot… jauh la jugak… iqa xdek la first time naik bot,, sebelom ni penah je…
Tpi x taw nape ni kenangan yg paling best iqa naik bot…
Dalam bot tu ktowg basah kuyup kot… hahaha.. pakcik tu saje je nak bagi ktowg basah kene air..
Abis,, baju ktowg basah..huuu… sepanjang perjalanan tu memang cantik gler pemandangan.. Subhanallah J
Bile sampai je umah owg Asli tu… iqa dengan muka x malu pegi la tegor dowg…
Ingatkan dowg layan la… tapi hampeh!!!! Adake buat dunn0 je…. Makcik tu macam marah iqa kot…
Bile iqa teg0 budak2 x taw nape.. ibu2 dowg mcm x bagi je… maybe dowg takot kot~
Dan owg2 asli ni ade je yg paham bahasa melayu….
Dowg hidup memang daif gler kot… umah dowg p0ndok je…
Mane ade letrik!!!hu3… dowg survive bergantung pada hutan la….
Nyala api sendiri… drp kayu meranti,,,
Then, dowg pandai buwat sumpit… Nak sumpit binatang sebagai makanan…
Bile tgok hidup dowg,,, memang rase sede gler kot… ye r,,, kerajaan tak bantu dowg ke…???
Ke dowg memang nak hidup r0pe 2??? Hu3…
Balik daripada perkampungan org Asli tu,, ktowg sume singgah kat satu tempat ni..
MANDI MANDA!!hahahha..
Bestnye… rse macam kat kampong plak…
Adeh~ balik bilik memang basah gler… sume berebut shower nak bersihkan badan…
Iqa ase penat gler kot balik dri mandi manda tuh… dengan perut lapar nye…
Last2,, iqa td0,,,hu3..



PERKAMPUNGAN ORANG ASLI 


DALAM BOT / MANDI DI SUNGAI

HARI KETIGA








Hari terakhir,,, tak banyak sangat aktiviti… just talk oleh Ustaz Ismail Chong tentang macammne nak kendalikan usrah~
Aduh~ tak taw nape… iqa penat asyik tdo je time ustz bagi ceramah.. ngantuk gler..
Even da mcm2 buat nak hilangkan ngantuk ni ,,, iqa stay jugak tdo..huuu…
Ustaz bagi ceramah best je…. Tak bosan… hahaha,,pelik kan???
Sampaikan kawan iqa amek gambo kot iqa tdo…huu..
Pape p0n.. kenangan 3 hari di Kuala Tahan memang sangat best…
Bile pagi,,, memang cantik gler suasana kat sini… penuh dengan kabus…
Iqa rase rugi gler kalau pelanc0ng tak pegi tempat ni…
Cewah!!! Pr0mote plak..he3…


IN MEMORY
HE2... BAHANA PENAT!! I'M SLEEPP!!



 
♥ Copyright © 2014 reserved to Blog Iqa|Template Edited by Sharina ElyanasHaRiNa eLyaNa