الاثنين، 13 أغسطس 2012

ARCOM's FAmily


 HAi sume!! Ketemu kembali!!< ceh,,mcm dlm rancangan Tv je>
iqa ngah cuti blik umah skg,,,hahaha..awl gler an.. Iqa exam satu paper je.. Computer 1..
ngee~ pelik x??? na taw sbb ape.. sbb kos yg iqa amek ni x de exam langsung!
Exam ktowg  berpndukan projek yg banyak gler kene buat,,, huu..
K,, entry kali nie,,iqa na cter pasal kos yg iqa amek skg ni,,
Actually,, kos yg iqa amek mase first year lu,,BAR( Bachelor of Arabic),, tp ttibe naik second year ni iqa tuko kos,, Kos baru,, iaitu ARCOM,, it stands for Arabic for International Communication..
He3,, klu dgr,, mesti korg engat same kan??? Ye r ,, dua2 arab,, ape bezanya??? Ye idak??
Wui,, x r,, len gler.. BAR belajar subjek arab lebih mendalam lagik.. cth: Nahu,Sorof, Balaghah
ARCOM plak,, lebeh mementingkan communication.. dlm kelas memang  fully gler kot ckp Arab..
Klu,, mase iqa amek BAR dulu xde r fully gler.. ckp je bm..hee~
Tu le kelebihannye sape yg amek ARCOM ni.. ktowg dlm kelas memang semngat gler menggunekan bahasa ni.. even nahu tunggang terbalik pon,,argh~lantak r…peduli ape.. yg penting ktowg belajar..
Ye idak??he3…
Mse iqa tuka kos dulu,, ramai kot tnye,,
“Weh,,asal tuko kos???”
“Kaw ase ok ke kos tu?”
“Wey,,kos tu bawu r,, kaw jadik bahan experiment taw x???”
Argh~ memang tension kot,, owg tnye itu ini,, ade je manusia yg x puas hati,,
Klu yg bg semngat tu x pe la,, ni nak meruntuhkan semangat iqa ni,,adui,, sabo je la..huu..
Eee..! sukati iqa r… ni jln hidup iqa.. iqa ykin Allah da tentukan apa yg terbaik tuk iqa,,
Mase iqa nak tuka kos tu,, susah jgak iqa na bwat keputusan,,ye r… tu sume bakal merubah hidup iqa an.
Iqa bwat istikharah… dlm doa,, mnx petunjuk Allah,, and hati iqa memang condong utk memilih kos itu..
S0,, skg ni Alhamdulillah,, iqa memang sedang mengambil kos ini,,,
Utk semester ni,, ada 4 core kos kene amek :
*Public Speaking
*Introduction to Management
*Application Basic of Technology
*Basic Writing for Arabic
Subjek yg paling iqa suka,, he3.. Technology!! Best!! Banyak gler bande bwu iqa beljar…
Hanya 2 owg je lecturer yg ajar ktowg,, Ustaz Azrul dan Doktor Madiha..
Hee~ ktowg dgn terlebih mesranye panggil dowg Ummi dan Abi..
Setakat ni memang banyak gler projek kene buat,, sampaikan iqa ase rumah kedua iqa kat surau Aishah College (AC)kot..
Ye r,, bile wat projek msti kene dlm kumpulan kan,, iqa pulak sorg2 terkonteng-konteng kat Khadijah College (KC)..hee~ so,, terpkse jumpe member2 kat sne..
Nak taw projek apa kene buat??
*    Alih suara video jd Bahasa Arab
*    Buwat kad ramadhan dlm computer dalam bahasa arab
*    Betulkan kesalahan nahu dalam petikan
*    Debat bahasa Arab
*    Forum dlm bahasa Arab
*    Buwat summary video dalam Arab
*    Khutbah depan org ramai
*    Buwat page dalam arab dlm fb
*    Buat vuvox
*    Dropbox
*    Baca buku cter b.arab
Lepas rye ni lgi r banyak gler projek kene buat,, dokumentari, laporan ape tah lagi.. argh~ gler r..
Sebab tu r ktowg xdek exam…
Hahaha..iqa sebenarnye x tension sgt pon ngan projek ni,,, cume
Yg iqa tensyen nye wifi UIA LEMBAP gler,, ye r pape projek kene buwat sume kene gune tenet,,
Hee~ klu esoknye kene antar projek,, mlm tu abis la.. dak2 ARCOM mestinye tdo lambat! X pon x tdo lgsung,,hahaha..
Tapi yg bestnye hubungan antara kitowg memang rapat gler.. hinggakan kitowg dalam kelas ade nme2 pnggilan dy.. ye r,, hubungan ktowg dah mcm adik beradik kot..hee..
Along        -    Azim
Kak long  -    Kak Fifi
Angah      -    Hanzalah          
Kak ngah  -    Amnah
Dik ngah   -    Qema
Alang       -    Ainil
Anjang     -     Iqa
Andak      -    Syafiq (ATOK)
Acik q      -     Iqbal
Kak su     -     Ema
Dik su     -     Afifah
Ude        -     Ain Sofiah
Kak ude  -      Aina
Ateh       -      Ain Fazlini  (OGHE)
Uteh       -      Atin
Acik        -      Zati
Ucu        -       Amirul


Paling x tahan iqa dalam kelas dowg panggil iqa professor !!hee~ ni kawan iqa,, Ainil r ni,,, bile dy jumpe iqa je msti panggil iqa prof,
Dy ckp muka iqa mcm professor.. huu..
Sampaikan umi ngan abi pon panggil iqa prof..
Ngee~ x pe r,, actually dowg doakan tok iqa tu… J
Terbaru nih,, ummi bg ktowg duet rye.. ha3..best gler dpt duet rye..
Ummi jugak ajak kitowg sume gi ifthar kat umah dy di SEremban…
Tp,,argh~ sede gler,, iqa x dpt dtg!!! Tiket train na balik umah kol 7!! Huu…
Xkan nak burn tiket  sebab nak gi umah ummi..hee~ x pe r.. x de rezki…
Hee~ panjang entry kali nieh.. paper iqa suke gler dpt beljar kos nih…
Banyak ilmu dan pengalaman iqa dpt..
buzy dgn projek2 :)































 
♥ Copyright © 2014 reserved to Blog Iqa|Template Edited by Sharina ElyanasHaRiNa eLyaNa