الجمعة، 28 يونيو، 2013

Resepi "Easy" Ayam Goreng Berempah 0_o

 
 
 
Arini iqa nak share satu resepi ni.
Nama dia “Easy Ayam Goreng Berempah” . ahahaha. apa punya nama
Kenapa nama “easy”??? sebab cara dia senang gila nak buat.
X perlu nak tambah rempah byk sgt sprt jintan manis,jintan puteh apa tah bagai.
Resepi ni senang jee,, iqa amek dr sorg akk ni.
.
.
.
Bahan2:
Ayam (tak kisah byk mana korg nak buat)
2 labu bawang besar
5 biji bawang merah
4 ulas bawang putih                                                                    
6 batang serai
5 inci halia
5 inci lengkuas
Garam secukupnya
Serbuk kunyit
2 sudu besar serbuk kari ayam
Daun kari
.
.
.
Cara2: 
1. First sekali basuh dulu ayam2 tu. Xkan korang nak makan ayam2 tu dgn darah2 sekali. Kot ada najis ke..eee.. hak3.. 



2. Then, blender sume (bawang besar,bwang merah,bawang putih,serai,halia,lengkuas) . Korang masuk je sume. Xyah blender satu2.. blender tu rosak kalau masuk sume pon. 



3. Lepas tu da blender biar dulu.
4. Amek ayam,, lumur ayam tu dgn garam, kunyit,kari ayam, daun kari dan masukkan bahan da diblender tadi. Lumur sume tu kat ayam sampai rata. 





5. Lepas tu apa lagi.. goreng ahhhh…



        
Nyum.nyum.. sedap gila ni.. apatah lagi kalau ratah. Mama iqa puji kot pandai buat ni.. Alahai mama,,senang je,,x susah.





 
  

الخميس، 27 يونيو، 2013

Review for korean drama----> "Flower Boy Next Door"



Assalamualaikum semua. Hai kawan2.
Kali ni iqa nak tulis review mengenai cerita korea yg dah iqa hadam selama cuti ni.
Ahaha..iqa memg minat cerita korea. Xtaw nape. Pengaruh member kot sejak masuk u.
Tapi iqa juz layan cter ni.
Iqa bukan jenis yg fanatic sgt sampai nak tiru gaya pelakon2 korea tu.
Ok.. Pernah tgok tak citer “Flower Boy Next Door” ????
Cerita ni bagi iqa not bad lahh..
Tapi lembap sikit. Banyak unsur2 sentimental. Kadang2 iqa ngantok kot layan cter ni.



............................................................. 





Cerita ni mengisahkan tentang watak Gu Dok Mi seorang gadis yg hidup lonely (antisocial) dalam sebuah apartment. Dia x suke keluar rumah. Dia hidup cenggitu sebab trauma masa zaman sekolah dy dulu ada satu kes yg membuatkan dia x percaya kat sume org. Tapi ada satu habit luar biasa kat Gu Dok Mi ni. Dia suka mengintip lelaki depan rumah dia sebab dia suka kat lelaki tu. Pada suatu hari, perbuatan intipan dia ditangkap oleh adik lelaki tersebut, Enrique Geum. Dan bermulalah episode perkenalan mereka sehingga mereka jatuh cinta. Enrique seorang yg periang. Dialah yg mengubah cara hidup Gu Dok Mi yg terlalu asing itu. Dan dia juga telah membuka mata tentang kehidupan terhadap gadis tersebut.Tapi jangan ingat gadis seperti Gu Dok Mi ni xde peminat. Ada seorg lelaki ni juga, Oh Jin Rak dah lama suka kat gadis ni. Selama 3 taun dia berjiran dengan Gu Dok Mi,dia tau segalanya2 tentang gadis tersebut. Jadi,bermulalah konflik antara 3 orang watak ni.
 
Hero dan Heroin


Antara barisan pelakon hebat


 
antara part yg lawak!hak33

.............................................................




Cerita ni byk unsur sedih. Watak perempuan tu pandai gila maen watak sedih.
Dalam crita laen dy cenggitu jugak.hee..
Iqa suka watak Enrique tu,, comel jee… byk jugak part2 yg dia suka buat lawak.kah3…



Time ni Enrique memang comel gilaaa!! hak3.. boleh plak jadi panda


Kalau korg nak tengok,, boleh klik sini..ade subtitle english sekali.

 
♥ Copyright © 2014 reserved to Blog Iqa|Template Edited by Sharina ElyanasHaRiNa eLyaNa