الأربعاء، 26 يونيو 2013

Resepi Bengkang Pandan orang2 dulu




Credit to fiza
Assalamualaikum kawan2 …
korang pernah dgr perkataan kuih bengkang pandan???atau nama lain dia kuih bakar????
Kuih ni memg fevered gila … kalau nmpak kat dpn mata kuih ni mesti iqa lahap bnyk..hak3
S0,,,disebbkan suke sgt kuih ni iqa try la buat sendiri. Senang gler….. x susah..
Bahan2 :
1 cawan gula
1 cawan jus pandan (blender 4 helai daun pandan) tapi iqa buat lebih daun pandan then tapis amek pati dia jee
2 cawan tepung gandum
2 cawan santan
2 sudu besar marjerin
3 biji telur
Setengah teh  garam
Pewarna hijau
Bijan
2 sudu minyak masak
Loyang nak masak kuih tu
Cara2 :

@Blender dulu daun pandan tu dgn air. Jgn lupa taruk air nanti x bole nak hancur daun tu.ahaha. Then tapis buat air pandan tu satu cawan je. 





@Then step kedua korang masukkan telur ,garam,gula dala satu bekas dan pukul guna whisker hingga rata. 



@Dah rata campurkan santan dan jus pandan. Lepastu kacau hingga larut.Masukkan pula tepung gandum,mentega,telur dan pewarna hijau dan kacau.pewarna hijau iqa buh byk supaya kuih tu jd warna hijau pekat.






@Tapi iqa malas nak buat step 2 – 4 tuu ,so iqa blender je sume sekali bahan2 tu . abeh cter!




@Dah siap korang amek loyang ,then amek 2 sudu minyak masak dan oleskan minyak tu dalam loyang tu. Fungsi minyak ni bagi kuih yg korg masak tu tak melekat dekat loyang tu. Kang melekat susah plak korg nak basuh. 



@Panaskan loyang dalam oven beberapa minit. Agak2 da panas angkat loyang tu.Lepastu baru masukkan adunan yg korg dah blender / kacau dalam loyang tu. Jgn lupa ya taburkan bijan dalam kuih korg. 





@Bakar kuih korg dlm oven pada suhu 180 darjah celcius tapi iqa buat 150 darjah celcius sampai garing dalam 1 jam 15 minit.Ni hasilnya bila da siap.Baunya harum gilaa. da masa tu tgh pose,hee~
 



 
♥ Copyright © 2014 reserved to Blog Iqa|Template Edited by Sharina ElyanasHaRiNa eLyaNa