Credit to fiza
Assalamualaikum kawan2 …
korang pernah dgr
perkataan kuih
bengkang pandan???atau nama lain dia kuih bakar????
Kuih ni memg fevered gila
… kalau nmpak kat dpn mata kuih ni mesti iqa lahap bnyk..hak3
S0,,,disebbkan suke sgt
kuih ni iqa try la buat sendiri. Senang gler….. x susah..
Bahan2 :
1 cawan gula
1 cawan jus pandan
(blender 4 helai daun pandan) tapi iqa buat lebih daun pandan then tapis amek
pati dia jee
2 cawan tepung gandum
2 cawan santan
2 sudu besar marjerin
3 biji telur
Setengah teh garam
Pewarna hijau
Bijan
2 sudu minyak masak
Loyang nak masak kuih tu
Cara2 :
@Blender
dulu daun pandan tu dgn air. Jgn lupa taruk air nanti x bole nak hancur daun
tu.ahaha. Then tapis buat air pandan tu satu cawan je.
@Then
step kedua korang masukkan telur ,garam,gula dala satu bekas dan pukul guna
whisker hingga rata.
@Dah
rata campurkan santan dan jus pandan. Lepastu kacau hingga larut.Masukkan
pula tepung gandum,mentega,telur dan pewarna hijau dan kacau.pewarna hijau iqa
buh byk supaya kuih tu jd warna hijau pekat.
@Tapi
iqa malas nak buat step 2 – 4 tuu ,so iqa blender je sume sekali bahan2 tu .
abeh cter!
@Dah siap korang amek loyang ,then amek 2 sudu minyak
masak dan oleskan minyak tu dalam loyang tu. Fungsi minyak ni bagi kuih yg korg
masak tu tak melekat dekat loyang tu. Kang melekat susah plak korg nak basuh.
@Panaskan
loyang dalam oven beberapa minit. Agak2 da panas angkat loyang tu.Lepastu baru masukkan
adunan yg korg dah blender / kacau dalam loyang tu. Jgn
lupa ya taburkan bijan dalam kuih korg.
@Bakar kuih korg dlm oven pada suhu 180 darjah celcius
tapi iqa buat 150 darjah celcius sampai garing dalam 1 jam 15 minit.Ni
hasilnya bila da siap.Baunya harum gilaa. da masa tu tgh pose,hee~
mak akak suka makan kuih ni.. sedap katanya..
ReplyDeletekan.. kuih org dulu2.. hewhew
ReplyDeletewah, dapp nye.. ayu suka mkn bengkang bengkok... eh2, bukan.. kuih bengkang..hihi~
ReplyDeleteLamanya elie tak masakk! kalau duduk kolej memang takdapat lah nak masak nya! tunggu cuti puasa baru boleh cuba resepi nih. :D
ReplyDeleteitu le pasai.. saya dok umah tgh cuti ni bawu bole buat resepi ni... kalau kat u,,memang tak lahhh
ReplyDelete