السبت، 1 أغسطس، 2015

Topup Mini Giveaway By Cik Mimie





assalam. hik. 

mai join giveaway simple ni. 



Contact lens vs Spectacles


Assalam gais. Hee lama x update entry. Busy memanjang. Ceh. Busy sgt.
Anyways, skrg kita masih lagi berada di bulan syawal kan, so tak terlambat lagi kan utk iqa wish “selamat hari raya aidilfitri. Moga amalan kita dan kamu semua diterima oleh Allah”. Amen~
So gais da start puasa 6? Puasa 6 byk pahala woo menyamai puasa selama setahun. Ehee.
Actually entry kali ni nak cter pasal contact lens? Ahakss.
Ni first time iqa try pakai benda alah ni setelah selama 10 tahun pakai specs.
Bayangkan betapa excitednya bila mana penglihatan kita jelas without specs? Ahahah wallah iqa memang excited sgt masa tu.
Cternya tiba2 iqa terpikir utk beli contact lens memandangkan iqa dapat kerja sambilan cuti semester kali ni.
Jadi ratusan jugaklah my gaji abis dengan benda alah ni. Adeh.
Contact lens iqa ni jenis special sikit. Actually contact lens murah je kan.
Tp iqa punya ni 2x ganda lebih mahal dri biasa.
Sebab pegi check mata rupa2nya mata iqa silau tinggi sgt.
Silau iqa capai power hingga 350. Rabun pun dah 300+ lebih. Waduhhh. Baru tahu!
Nak tak nak, pak cik cina tu cakap kalo nak pakai contact lens kena ada tempahan khas dr yang biasa.
Dengan makna kata ada jenis silau juga. Baru boleh nampak 100%. Klo pakai biasa punya hanya 60% saja yg nmpak.
Ok. Iqa punya ni colourless je. Ahaa. Memang iqa nak colourless je. Sebab tujuan pakai contact lens bukan sebab nak mata cantik.
 Iqa pakai sebab tak nak pakai specs kat luar. Lawa skit tanpa specs. Cehh! Ye ke? Ahaha
Sebelum dapat contact lens iqa belajar dahulu secara teori camana nak pakai contact lens.
Sebab iqa tak pernah tahu. Dan tak pernah try guna. Kang terkejut plak dapat yg betoi2 punya. Hak3.
So, iqa google cara penjagaan contact lens.  Tgok video kat youtube cara pakai benda ni.
Uhuii boleh tahan susah. Orang kata “ghenyah” / leceh jaga benda ni.
Kalo tak pandai jaga boleh rosak mata.
So, hari pertama belajar secara praktikal untuk pakai contact lens dengan pemilik kedai cermin mata ni.
Ahaha lama jugak iqa belajar dengan dia. Hampir sejam.
Belajar letak contact lens dalam mata. Lepas tu tanggal balik.
Belajar camana nak pastikan contact lens tu tak terbalik time pakai.
Belajar rule2 untuk jaga contact lens.
Hahah kena berani nak masuk benda tu dalam mata. Kalo tak, susah.
Memula benda tu masuk dalam mata rasa pedih. Keluar air mata.
Rasa tak selesa. Macam ada benda dalam mata. Hahah
Tetiba tgok mata jelas. Wah. Alhamdulillah.
Dah belajar banyak kali, Alhamdulillah rasa ok sekarang.
Hekhek. Anyone ada pengalaman pakai contact lens??
share la pape dgn iqa.. iqa pun still new user lagi ni…


jenuhh nak masuk benda ni dalam mata 

muka sama je. tak berubah. ahaks cuma nampak mcm cina sikit. 


mak aih. pemakai contact lens mesti kena ada semua ni
. dari solution, eye drop, bekas contact lens.



 
♥ Copyright © 2014 reserved to Blog Iqa|Template Edited by Sharina ElyanasHaRiNa eLyaNa