الجمعة، 27 مايو، 2011

SeLamat Tinggal Alam Maya~

Aku bakal meneruskan perjuanganku di  CFS  IIUM, NILAI,
Huu~ sedenye..lepas nie da xde la aku mem ‘blogging’,
Alam maya perlu ditinggalkan buat sementara.
Facebook!! Aku terpaksa berpisah!!!
Drama Marimardoyai~ kene jugak tinggalkan..  Rse geram! Bilela nak abih drama tu~ mcm cter indon la plak..konflik panjang sgt….
Aku jugak pasti merindui budak2 tadika nnti…




Bile piker balik, tak pe la … sume tu tak penting pon.
Yang penting ilmu perlu dituntut dan dicari,
Tambah lagi aku masih muda dan fresh ni..
Memang patot sgt aku cari ilmu banyak2~
Aku punye matlamatku sendiri..
Nak berbakti  kpd agama,bangsa dan Negara..
Kalau bole aku nak kejar cita2 ku sebagai pensyarah,
Then nak bukak pusat tusen ..
Hee~ hahaha..bole ke??? Mcm x bole je…
Ceh~ tak yakin plak aku nie..
Insyallah,, pasti bolenye. Takde ape yg mustahil dalam dunia ni jikalau berusaha bersungguh2..
Btol x????????




Ok le…
Untuk kali ni, tu je aku nak post entry ni. Huu~
Harap2 kite akan berjumpe lagi.
Doakan aku taw, untuk teruskan perjuangan ni taw..
Hee~ cuak pon ade.. da le exam ept dan apt aku tak prepare ape2..
Hahahahaha.. ye r, ingat dok umah senang ke nak studi…
Dulu ye r, dok asrama, memang asik studi je..
Tak banyak godaan,
Kat rumah memang banyak gler godaan,
Tv!! Internet!! Memang lekat kat aku skang ni,,
Buku plak da dekat 5 bulan tak pegang~
Otak da bersarang dan berserabut skang ni..
Kui3…..
Ok~ buat terakhir, aku jugak nak wish goOd Luck kat member2 aku yang meneruskan perjuangan macm aku jugak!!! 
ALL  DA  BEST !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!



الأربعاء، 25 مايو، 2011

FeVereT Kaler~

Salamualaikum!!! Selamat petang sume!!
Camne nagn iman hari nie???  Baik?? Oke ke ko?? Bese le manusia nie iman memang kadang nek kadang turun~
Btol x??? tpi kite kene le cube perbaiki diri agar iman kte sentiasa bertambah…
Ok~ berbalik pade topic yg aku nak bincangkan kali ni adelah mengenai feveret kaler…
Hahaha..tetibe plak tadi mase kat bilek air aku bole terpikir pasal warna yang aku fanatic gler nie..
Kalo korang nak taw ape wrna kesukaan aku,kowang usha je wane blog aku..
Hehe.. wane pink r..!!
Ngee~ aku memang fanatic kot ngan wane pink..
Kebanyakan barang pribadi aku sumenye wane pink..
Contoh: hanset,purse, baju,sneakers...
Tambah2 aku nak pegi u nie, kebanyakan barang aku beli utk pakai kat sne adelah bertemakan pink!!
Hahaha.. lawak,sampai alat mandi nagn tempat tido pon sumenye wane pink..
Kalo bule da besar nnti aku nak pakai kete wane pink!!
Bole x?? kui3..
Sebut pasal wane pink sebab ape ek aku minat????
Maybe sebab wane tuh Nampak feminine kot..
Tapi ade je yg benci wane pink sebab wane pink tu Nampak macam gedik!!
Btol ke?? Gedik pon bole dilihat pade wane??? Hahahaha…
Bagi aku xdela…
Tak kesa le minat wane ape2 pon,,,
Janji kite minat wane tu takde le smpai menyalahi syariat..
Btol x??
Kowang plak minat wane ape??
Pink jugak?? Hijau?? Hitam??
Hehe.. shre r ngan aku!!!


الاثنين، 23 مايو، 2011

Sebuah Bingkisan Aku dan Dia~

Baru beberapa hari ni aku tetibe terbukak diary aku taun 2010 punye. Kah3,,,,bile bace balik aku asyik gelak je. Lawak btolla. Memang banyak kisah yang aku tulis kat diary tu sepanjang aku menduduki form5. Terutama kisah tentang roommate aku. Banyak kisah suka duka yang telah aku lalui sesame diowang. Memandangkan aku ni prefect le katakan, (ketua blok yang tak bertauliah langsung),, aku telah ditempatkan di satu bilik khas  bersama dengan 3 orang lagi prefect. Seorang tu memang sahabat  seperjuanganku. Namenye, Solehah Mj. Tp, lebeh dikenali ngan SOLEH. Macam aku la, name aku Zulaiqa .. tp nickname lebih dikenali ZUL. Adik2 junior aku pon call aku Kak ZUL…. ceh,,,name laki la plak.. Kahkahkah3…… dua org lagi junior aku, Pipah dan Aina.  Actually , dalam entry yg aku nak post kali nie lebih berkisar tentang teman seperjuanganku, Soleh… hak3,, apesal aku nak cter pasal die ea???  Mase aku form 5 dulu,aku memang selalu gler gado ngan die. Da le sebilek ngan die, sekelas ngan die plak tu. Adoyai!! Ari2 ngadap muke die…. Last2 aku dapat taw plak yg aku dan die bakal ditempatkan di Universiti yang same, iaitu Centre For Foundation International  Islamic University Malaysia, Nilai. Pulak tu jurusan pon same iaitu Asasi Bahasa Arab. Gler….. apesal aku bole same ngan die plak. Hak3… lawak btolla. Kitowang ni memang ade chemistry ke ape??? Haish~ camne la aku kat sne t.. agak2nye selalu gado jugak ke… hehehe…


Paling memalukan…..
Ape yang aku ingat, mase aku naik form 5 dulu, watak aku tetibe bertukar daripada seorang yang pendiam kepada watak yang agak ganas atau genster.. tak taw nape. Maybe sebab kawan2  call aku dengan panggilan lelaki kot.  Aku pon tak paham apesal aku kat skol je jadi macam rock. Tapi kat luar ok plak. Hahahaha.. x kesa le. Walaupon aku ni agak genster, tapi jiwa aku ni still lembut ye. Hahaha. Aku memang agak le selalu terasa ngan Soleh. Gler sensitive aku ngan die.. Kadang2 bile x tahan je..aku nanges sesorang.. . Then,aku akan luahkan perasaan aku kat dairy kesayangan aku.  Aku maseh ingat lagi, aku penah terasa ngan member2 kelas aku,Syafie.. tetibe je aku nanges sesorang kat kolam. Ni keje Tiah le ni. Aku taw die memang suke kaco aku. Adeke patut die mencanang2kan name aku kat sume budak kelas aku. Hak3.. last2 da tak tahan aku nanges kat kolam. Bebudak kelas aku sume datang mintak maaf dan pujuk aku. Bile teringat balik, terok btolla aku nih. Malu gler… nseb  time tu xde bebudak len tgok. Juz budak kelas aku je. Gler punye sensitive aku ni.








Tak tegur sampai 3 hari…..
Aku kalau berdebat nagn Soleh sure surrender… Soleh memang~ kalau bab nak menasihat orang.. sure die tak nak kalah. Mesti je nak menang.  Aku memang banyak kali berdebat ngan die. Penah sekali tu aku berdebat nagn die sampai tak bertegur sapa selaama 3 hari. Gler… aku ase itu memang gado paling terok kot. Hahaha.. masing2 ego..nak menegakkan pendapat msing2…. Actually die tego aku coz aku ni kononnye ganaz sangat. Jalan pon da rope laki je. Tp tu la, aku ni kalau owg tego aku cara kasar mulalah aku bengang. Memang time tu aku ase x puas ati sangat…. Aku terasa gler ngan die. 3 hari tak cakap nagn die. Kawan2 aku kat kelas sume tnye. “Ko gado nagn Soleh lagi ke???” huu~ Last2,, aku tegor die balik. Ngee~ xpe la. Xkan nak still ego kot. Aku taw kalau tak bertegur sapa nagn saudaranya lebeh daripada 3 ari tu da kire berdosa….


Nenek tua………..

Ni adelah kejadian yang aku rse paling lucu dalam hidop aku. Bile teringat balik aku rase nak terguling je gelak.. Lawak btolla. Hahahahahahah. Soleh memang teruk…!! Ni keje Soleh la, nak menyakat si junior budak bilek aku. Padan muka Pipah dan Aina!! Sape suruh maen intercom time senja.. diowang dengan selamba nye masok bilek warden rumah merah yang kosong tu dan menginterkom bilek ketua,, (bilek kitowang berempat le)… aku time tu xde kat bilek. So,Soleh r angkat!! Bese le nak meyakat bebudak. Die taw yang menelefon tu misti junior kitowang. Dengar sore pon da taw. Adeke ptot die berlakon jadi nenek tua. Tapi , memang pon mase tu kat asrama kitowang heboh ade kesah seram tentang seorang nenek tua ni. Bese le, budak asrama, mesti nye nak kaitkan bende2 seram ni. Btol x???? huu~ aku yg tulih cter ni pon da mula rase seram.. oke. Berbalik kisah tadi, Pipah dan Aina,yg terdengar sore owg mengaku nenek ni mula rase terkejot. Rse takot mula menguasai diri. Tu la,, sape suh main telefon waktu senja.. hehe… diowang ni teros berlari ke bilek dan menceritakan hal tersebut pada Soleh. Soleh time tu da siap da nagn lakonan die. Hahahaha…Soleh dengan selambanya mempamerkan riak wajah terkejot. “Ha?? Ye ke??? Mane ade sape2 telepon bilek ni… owg time tu tgh khusyuk studi. Xde pon sape intercom….”.. ngee~ yg Pipah dan Aina mula terpikir bilek sape plak yg diowang intercom tu.. nenek pulak tu yang jawab.. memang misteri sungguh time tu. Gler takot mase tu. Aku yg dengar cter drp diowang pon mula takot… doyai.. yg Si Soleh plak selamba je buat muke takot.!!! Padahal die la nenek tua tu. Hahahahaha…  memang da lame da kesa ni. Dan suatu ari Soleh menceritakan hal sebenar kepada aku. Sebenanye angkara die la nenek tu. Aku yg dengar memang rse terkejot gler!!!!! Hahahahahahahahah.. tak tahan!! Teros aku gelak kuat. Kitowang memang gelak sakan la… Hampeh punye kawan. Sampai skang ni bende ni tetap jadi rahsia antara aku dan Soleh. Bebudak junior tu x taw langsung yg diowang sbenanye kene tpo. Hahaha.. Soleh memang nak cter hal sebenar kat diowang. Aku tak bagi die buat camtu. Sampai masenye diowang akn taw gak suatu ari nnti. Biar le ni sebagai suatu pengajaran buat kitowang…




Ni kisah antaara aku dan roommate aku, Soleh,Pipah dan Aina. Bile teringat balik, ia sebagai suatu kenangan yg sangat terindah buat aku. Sangat2 sweet. Walaupon bende tu kenangan yang paling menyedihkan, tpi bile dikenang kembali ia sangat sweet dan bole dijadikan sebagai satu pengalaman yg berharga buat aku… Buat sahabatku Soleh, TQ sangat sebab sudi jadik kawan aku. Actually, aku bersyukur sangat sebab Allah pertemukan aku dengan temanku itu. Walaupon aku dan die selalu gado,(bese le teman sebilek) tak best langsung kalau xde gado…!!!actually aku sayang die. Ngeh2… dan bile aku dapat taw ak satu uni dan satu kos plak tu, lg best!! Ade geng!!! Bole le lepas nie aku nak tnye ape2 pasal pelajaran kat die. Die terror Arab kot!!! Mase aku bertungkus lumus nagn spm dulu, aku selalu pinjam buku insya die.. nak studi arab le… Syukran Soleh kerana telah banyak membantu aku dalam pelajaran. Dan paling best dapat gado nagn die lagi. Hahahahahah..rindunye aku nak gado ngan die lagi… hahahaha ………………………………………………………………………………………….






roomate aku. Dari kiri: Soleh,Aku,Aina,Pipah.


الخميس، 19 مايو، 2011

Bilakah DOAKU akan dimakbulkan????

Kita sering bertanya pada diri sendiri “Kenapalah Allah tak makbulkan doaku???”
“Ya Allah, Kau tak sayang aku ke??”
Tapi , cube kita baca entry nie..





Apabila Allah cepat makbulkan doamu,maka dia menyayangimu……
 Firman Allah,maksudnya : “ Dan apabila hamba-hambaKu bertanya kepadamu mengenai Aku,maka (beritahu mereka) : Sesungguhnya aku sentiasa hampir (kepada mereka) : Aku perkenankan permohonan orang yg berdoa apabila dia berdoa kepada-Ku. Maka hendaklah mereka menyahut seraun-Ku  dan hendaklah mereka beriman kepada-Ku supaya mereka menjadi baik serta benar.”
(surah al-Baqarah:186)

Apabila Dia lambat makbulkan doamu, Dia ingin mengujimu……
Menurut al-Kahtabi : “Jika Allah tidak menjawab doa seseorang  , Dia akan memberikan kepadanya ketenangan dan kelapangan dalam hatinya atau mengelakkan dirinya daripada kecelakaan , atau menggantinya dengan pahala.”

Menurut hukama : “ Manusia menyangka doa mereka tidak dimakbulkan ,sedangkan sebenarnya ia dimakbulkan melebihi daripada apa yang dipohon, atau ia menolak dengan musibah atau penyakit lebih banyak daripada apa yang dipinta,atau diberikan ganjaran pada hari Kiamat.”











Apabila Dia tidak makbulkan doamu,maka Dia merancang sesuatu yang lebih baik untukmu……

Firman Allah maksudnya : “ Boleh jadi kamu benci kepada sesuatu padahal ia baik bagi kamu, boleh jadi kamu suka sesuatu padahal ia buruk bagi kamu. Dan (ingatlah) , Allah jua yang  Maha Mengetahui (semua itu) , sedang kamu tidak mengetahuinya.”     (surah al-Baqarah :216)


Oleh itu, sentiasalah bersangka baik pada Allah……….

Firman Allah , maksudnya : Aku bersama sangkaan hamba-Ku terhadap Ku,maka bersangka tentang-Ku apa sahaja yang kamu ingini.
(Hadis Qudsi)







الأربعاء، 18 مايو، 2011

HERE IS OUR STORY ^_^

Pengalaman tinggal di asrama adalah kenangan yang paling indah buat aku.  Sejak belakangan ni, tak tau nape tetibe je aku terkenang zaman sekolah aku..terutama wktu spm. Bile aku teringat balik,sure air mata aku akan menitis..hu2..feeling le plak.. Kali ni entry yg aku nak post kali nie adelah berkisar tentang kesah aku dan teman2 seperjuangan ketika kitowng bertungkus lumus menghdapi perjuangan spm.








1.Bau misteri.
Malam yang indah permai,kawan aku ,Siti , beria heboh kaat kitowng yg kat kelas kitowng ade satu bau wangi.  Bese le kan kalau bau tu pelik dan wangi semacam je mesti ade kaitkan ngan hantu. Betol x?? hehe..  Bile  denga die cakap camtu, kitowang memang cuak gler .. Da tak berani pegi kelas malam2. Aku time tuh yg tengah khusyuk tdo tetibe bangun bile denga bunyi bising. Hak3.. doyai… bwu aku teringat ni misti bau kotak yg ayah aku bagi pada aku siang tadi untuk letak buku. Kotak tu memang bau die pelik semacam je.. da le bau die kuat gler. No wonder la si Siti bole kaitkan bau kotak tuh ngan hantu. Dalam diam aku simpan rahsia tu sampai skarang.Tpi,skarang da tak rahsia lagi. Kui3.. Lawak2.. Malam tuh aku rase nak terguling je gelak!!! Hampeh! Bau kotak pon bole jadi misteri.

2. Sanggup panjat pagar.

Pada  waktu malam, Aku dan adelah beberapa kawan lagi yang laen antaranya,Izzah dan Ika, memang rajin pegi ke kelas waktu spm. Waktu malam memang sunyi sepi. Takde sape2 pon. Aku waktu tu memang berani gler ke kelas walaupon sorang2 ,semata2 nak studi. Studi kat kelas memang best. Sunyi daripada gangguan. So, malam tuh, ktowng bertiga, (aku,ika dan izzah) nak pegi kelas. Tapi malang naseb kitowang pagar asrama berkunci. Ngee~ da le malam tu memang aku terdesak nak ke kelas. Aku nak denga mp3 sebenanye..( hehe,,kantoi prefect bwk mende haram!) Semata mata bende tuh ak sanggup panjat pagar asrama.. ika pon sekali.. Tapi tak lepas pon. Tinggi sangat pagar tu. Last2 kitowang menjerit2 kat pintu pagar tu panggil pak guard. Hee~ kuat le jugak.  Naseb baek pak guard nampak kitowng. Hee~ bile teringat balik rase nak terguling je. Hahaha.. memang giler r sanggup pnjat pagar. Macam kitowang nak kuar dari skolah je.








 3.Berebut keropok lekor

Bile aku makan keropok lekor je, mesti aku teringat keropok lekor kat dewan makan.(dm)~ kat dm skeet je kitowng dapat. 2 ketul je. Mane cukop. Hu2.. oleh sebab nak dapat bnyak, ktowng snggup menipo akak dm tu. Kitowng cakap le nak makan ramai,so,dapat le banyak. Padahal dua owg je nak makan. Hahaha…  sekali tu , aku nagn sape ntah penah kene tangkap.. memag akk tu mara gler la. Yela sebab menipo…. Kalau ak menipoo tu memang dapat sampai 4 ketul atau 5… hu2.. sekarang nih, aku sukati je nak melantak keropok tu banyak mane. Hee~ rindunya aku saat tu…

 Tiga je kesah yang aku sempat post kat entry nieh. Actually ,, banyak lagi. Pengalaman aku suke tdo dalam kelas, kene kaco dengan Tiah time tdo..kui3,selalu gado ngan Soleh(roomate aku) bergaduh dengan budak2 form 4(kes tukar bilek), kene lazer..solat berjemaah di musolla…… hu2.. banyak sangat kenangan di bumi TAAYAH tu.. memang sweet sangat2….  Aku TERsangat rindu dengan suasana sekolah. Paling rindu kat kawan2 kelas aku. KELAS SYAFIE.. rindunye!! Aku doakan korang sume Berjaya mencapai cita2 ... Paling penting jaga imej kita sebagai budak taaayah!  Here,I want to dedicate this song for u all… Semoga ukhuwah kte akan kekal selama-lamanye..Insyallah~

p/s : sory, ayat tunggang terbalik. Ni aku tulih sepontan je… kui3..





الأحد، 15 مايو، 2011

Imam dan 20 sen.

Beberapa tahun dahulu, ada seorang Imam yang berasal dari Thailand telah dipanggil ke Malaysia untuk menjadi Imam tetap di sebuah masjid di Malaysia. Telah menjadi kebiasaan Imam tersebut selalu menaiki bas untuk pergi ke masjid.

Pada suatu hari, selepas Imam tersebut membayar tambang dan duduk di dalam bas, dia tersedar yang pemandu bas tersebut telah memulangkan wang baki yang lebih daripada yang sepatutnya sebanyak 20 sen.

Sepanjang perjalanan Imam tersebut memikirkan tentang wang 20 sen tersebut.
"Perlukah aku memulangkan 20 sen ni?" Imam tersebut bertanya kepada dirinya.
"Ah... syarikat bas ni dah kaya... setakat 20 sen ni.. nak beli tosei pun tak cukup," kata Imam tersebut.

Apabila tiba di hadapan masjid, Imam tersebut menekan loceng dan bas tersebut pun berhenti.
Ketika Imam tersebut ingin turun sahaja daripada bas, tiba-tiba seakan-akan dirinya secara automatik berhenti dan berpaling ke arah pemandu bas tersebut sambil memulangkan wang 20 sen tersebut.
"Tadi kamu beri saya wang baki terlebih 20 sen", kata Imam tersebut kepada pemandu bas tersebut.
"Owh... terima kasih! Kenapa awak pulangkan 20 sen ni.. kan sedikit je nilainya," pemandu bas tersebut berkata.
Imam tersebut menjawab, "Wang tersebut bukan milik saya, sebagai seorang muslim saya perlu berlaku jujur."

Pemandu bas tersebut tersenyum, dan berkata, "Sebenarnya saya sengaja memberi wang baki yang lebih sebanyak 20 sen ni, saya nak uji kejujuran kamu wahai Imam. Saya sudah berkali-kali berfikir untuk memeluk Islam."
Imam tersebut turun dari bas dan seluruh jasadnya menggigil dan kesejukan. Imam tersebut berdoa sambil menadah tangan, "Astaghfirullah!!!Ampunkan daku Ya Allah... Aku hampir-hampir menjual harga sebuah Iman dengan 20 sen!!!"


Sahabat-sahabatku sekalian...
Apa yang anda dapat daripada peristiwa di atas? Ingatlah.. kita mungkin tidak melihat dan tahu kesan tindakan kita terhadap orang lain. Kadang-kadang manusia akan menganggap kita sebagai tingkap untuk melihat ke dalam dunia Islam.
Sesungguhnya pada diri Rasulullah s.a.w. itu terdapat contoh teladan yang baik.

السبت، 14 مايو، 2011

Ingat Allah selalu ye..

Mungkin kerana kita leka, sekali pena terlepas dari genggaman tangan,ucapan'opps' mendahului 'YA ALLAH',

Bila perut kenyang 'kenyangnya' mengatasi 'ALHAMDULILLAH',

Bila diri terpegun oleh keindahan alam, 'SUBHANALLAH' tertutup oleh 'cantiknya,

Bila dikunjung berita malang, 'kasihannya' terucap kerana kita lupa'INNALILLAH',

Kadangkala kita lupa kerana terbiasa,

Tapi ingatlah agar bila IZRAEL mendekati kita, biarlah

Ucapan 'LAILAHAILLAH 'menjadi juara mengarasi segalanya.


P/s : Sajak ini dicipta oleh Shurdi Syuid ,Pelajar akademi pengajian Melayu dalam buku kolej zaba UM.












الأربعاء، 11 مايو، 2011

UJIAN ALLAH

Assalamulaikum~
Lamenya da aku da tak berblogging..
Ye la, aku memang sebok sejak belakangan nie,
Penat tak usah kata la.. blom lagi masuk u, hu2,,
Banyak sangat nak isi borangnye,
Pening kepala aku!
Da la ade yg aku x phm, sumenye bi.. hu2..
Aku neih bab bi memang lemah seket~
Aku rasa ini memang ujian yg Allah bagi buat aku,
Tapi bile aku chec quran balik, bwu aku ase tenang skeet..

“Apakah manusia akan mengira bahawa mereka akan dibiarkan hanya dengan mengatakan, “Kami telah beriman,” dan mereka tidak diuji? ( surah Al-Ankabut ayat 2)

“Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya.Dia mendapat pahala dari kebajikan yang dikerjakannya dan die mendapat seksa dari kejahatan yang diperbuatnya………………………………………………………………………………” (surah al-Baqarah ayat 286.)


Lagi satu ayat nie memang buat aku ase tenang dan jiwa rse tenteram gler. X caye kowang cube try kaji ayat nih..

“Yaitu orang2 yang beriman dan hati mereka menjadi tenteram dengan mengingat Allah . Ingatlah hanya dengan mengingat Allah,hati akan menjadi tenteram.”  (surah ar-Ra’d ayat 28)..

So, ubat yang paling mujarab tuk kte selesaikan masalah nie, hanya dengan mengingati Allah je.

Insyallah, Allah akan tolong permudahkan urusan kite walau seberat mana pon masalah yang kte hadapi tu.
 “Maka sesungguhnya bersama kesulitan ada kemudahan”  ( surah as-Syarh ayat 5)

Hu2, konklusinye, kte x patut mengeluh kalau kte menghadapi ujian yg bertimpa2. 
Sepatutnya kte sebagai hamaba Allah kene bersabar ~
Btol x???
Tapi tu la, aku neih kekadang mengeluh gak. Hehe…
Lagi satu, ujian nie menunjukkan betapa Allah sayang kat kte sebenarnye.
Lagi banyak ujian yng seseorang tu hadapi , lagi Allah sayang kat die.
Tu je ak nak post entry kali nih.
Ringkas je..






 
♥ Copyright © 2014 reserved to Blog Iqa|Template Edited by Sharina ElyanasHaRiNa eLyaNa