الاثنين، 13 فبراير، 2012

HikMah uJian :)

Asalamualaikum teman teman blogger,
IQa nak share satu kisah yg mmg memberikan pengajarn yg sgt berguna pade kwan2 dan pade Iqa sendiri ...
ingat tak bebrapa bulan yang lalu iqa ade tulis entry pasal result final semester ???
iqa fail EPT (English Placement Test )dan terpaksa repeat belajar balik utk subjek tu..
memang mase tu Iqa sedeh sgt.. setiap malam asyik nanges je..
iqa x faham,,asal iqa fail subjek tu?? kawan iqa sume lulus...
dowg pon kebnykknnye byk yg x cye iqa bole fail subjek tu..
selalu kite dgr,, 
SETIAP UJIAN YG BERLAKU tu MESTI ADA HIKMAHNYA,,,
s0, lps incident tu,,iqa sentiasa fikir mesti ade hikamhnya...
dalam kesedihan,,iqa sentiasa berdoa semoga diberi kekuatan utk mghadapi ujian ini,,
dan skang iqa tgh belajar subjek ni lg,, dan secara tiba2 baru2 ini iqa ternampak dan terpikir hikmah yg iqa dapat drp ujian ni..
mgkin ade patutnya iqa belajar subjek ni lagi sbb insyallah iqa akan exam subjek MUET (MAlaysian Universiti English Test) utk next semester nnt,,
kawan iqa kebanyakkanye x amek lagi subjek ni,, 
ttapi Insyallah iqa bertekad utk next semester iqa akn amek subjek tu..
jd hikmah ujian kat sni, alhamdulillah iqa dapat belajar subjek ni lagi memandangkan EPT dan MUET lebeh kurang sme je exam dye..
Iqa ase bersyukur sgt Allah berikan peluang ni,,
jadi,, kawan2.. klau kite ditimpa ujian daripd Allah,,
jgn cepat putus asa taw,,
ingat,, setiap ujian dan dugaan yg kite dpt tu ade hikmahnye..
Dia sayang akan hamba2Nya..
Jangan bersangka buruk pada Allah..
Allah tahu ape yang terbaik buat diri kite.












Allah berfirman, maksudnya: "Yang menjadikan mati dan hidup, supaya Dia menguji kamu, siapa antara kamu yang lebih baik amalannya. Dan Dia Maha Perkasa lagi Maha Pengampun…." (Surah al-Mulk, ayat 2)








Dalam kitab Jami' al-Tirmizi disebutkan bahawa Rasulullah bersabda: "Apabila Allah mencintai sesuatu kaum, maka Dia menguji mereka. Sesiapa yang reda, ia akan mendapat keredaan Allah dan sesiapa yang marah, ia akan mendapat kemurkaan Allah". 


 
♥ Copyright © 2014 reserved to Blog Iqa|Template Edited by Sharina ElyanasHaRiNa eLyaNa