الجمعة، 5 سبتمبر 2014

#3 Travelog Oman IIUM - Tiba di Oman

Assalamualaikum.
Alhamdulillah. Finally, we arrived at Oman.
Flight mendarat di airport Muscat.
Masa tu malam. Dalam area pukul 12.00 tengah malam.

tiba di Muscat, masing2 sibuk dgn luggage. 

Badan dah terasa exhausted. Yela. Gila tak penat.
Hampir satu hari bermusafir.
University tempat yang iqa akan belajar ni adalah Universiti Nizwa di Nizwa.
Nizwa, daerah yang agak jauh dari Bandar Muscat.
Jadi, sampai je kami kat Muscat tu, tiba2 ada bas dari university tu datang ambil kami.
And paling menarik, iqa nampak kesemua pekerja2 lelaki di kawasan Muscat tu berpakaian jubah putih.
Dan semua mereka pakai serban.
Iqa macam terpaku sekejap.
Wahh. Pakaian seragam orang arab Oman ni jubah putih.
Salah seorang pegawai lelaki tegur iqa semasa dia nak check passport iqa.

Dia tanya, “first time here?”
Iqa jawab, “Yes”
Dia ckp, “welcome to oman…”

Hakhak. Paling tak boleh blah masa dia ckap muka dia garang gila dan tak pandang langsung muka iqa.
Yela, iqa dah taw sebenarnya, lelaki di Negara ni tidak berinteraksi sangat dengan perempuan.
Lelaki dan perempuan sangat menjaga batas2 pergaulan mereka. Bukan boleh suka2 hati je nak bermesra.
Itu apa yang iqa dah kaji tentang masyrakat2 di Negara oman ni melalui internet.
Ok. Kami pelajar perempuan tinggal menetap di asrama.
Dan pelajar lelaki tinggal di luar.
Gila. First time sampai ke bilik, iqa macam terkejut gila kot.
Bilik satu sorang ada air cond. Ada bilik mandi, ada shower air panas/sejuk.
Iqa rasa mcam duduk hotel je.
Cadar, sarung bantal, comforter semua sudah tersedia.
Bagus betul pihak university ni, memang diorang layan kami dengan layanan tip top.
Dapur, peti sejuk, laundry, bilik tv semua ada.
Terasa sangat berbeza dengan UIA.
Tsktsk. Kan best kalau UIA macam ni. 





















 
♥ Copyright © 2014 reserved to Blog Iqa|Template Edited by Sharina ElyanasHaRiNa eLyaNa