السبت، 27 سبتمبر، 2014

Biar 'lame' di sisi manusia, Jangan 'lame' di sisi Allah

Assalam guys. Wah. Lamanya iqa update entry.
Maaf. Cuz iqa kat sni agak busy jugaklah. Even subjek yg diambil hanya 4 saje, tpi assignment boleh dikira melambak jugak. Hee.
Ok. Now, kat sni dah  pukul 3.40 pm di Birkat Al- Mouz, Oman.
Malaysia skrg mesti dah pukul 7.40 mlm kan.
Waktu Malaysia dengan Oman beza 4 jam je. 
Dah sebulan kat sini, rindu kat Malaysia hanya Allah je tahu. Tsktsk.
Ok. Topic yg iqa nak bincang hari ni. “Biar Lame di sisi manusia, jgn Lame di sisi Allah”
Ngaaaaaa… istilah “Lame”.  “Lame” dlm BI, dlm bhasa Melayu cacat, lemah, tak berdaya, tidak tahu apa-apa.
Atau yg iqa paham sendiri “lame” tu lama, kuno, ketinggalan zaman, tak modern, tak up-to-date, tak cool,boring  dan seangkatan dengannya.

credict : google  

Bila dengar perkataan “lame”, mesti kita akan ingat benda tu negative.


“weh.. lame weh… takkan benda tu pun kaw tak tahu?”


Biasa tak, dengar org suka kata or hina ‘lame’ kat kita?  
Yes. Iqa pernah kena.


“ iqa, tak suka tengok spec kaw. tak cantiklah”….
“spec iqa ‘lame’  kot. Yg dulu punya lagi lawa”….
“kenapa buat yang bingkai separuh? Bingkai penuh lagi lawa…”


Guys. For your information, I’ve changed the new spectacles. Ahaha. Spec oman kot.
Pun boley specs oman. Sebenarnya mata iqa dah kurang nmpak. Silau banyak.
So, my mom suggested to me to change the new specs.
And sebenarnya, that “lame” specs, adalah pilihan my mom and my little sis.
Diorang puji iqa lagi cantik pakai spec tu. Ayah pun puji. Ahaha.
Bagi iqa pulak, iqa lebih suka parents iqa pilih barang yg iqa nak beli. Mean klu brg tu guna duit dorg.
Parents’ choice. I don’t know, why setiap kali iqa beli barang dan barang tu adalah pilihan mak ayah iqa, iqa rasa puas hati gila. Dan mostly, brg tu takkan rosak punya. Mesti akan tahan lama.
Serius! Tak tipu. Sebab tu, I’ll ask my mom to prefer the things that I want to buy.
Biasanya pilihan mak iqa cantik. Dan iqa mesti akan setuju.

credit : google 


That’s why, specs tu pun pilihan mak iqa. And bila ada member yg comment pasal specs tu “lame”, I feel like down sekejap. Cuz, tu pilihan parents iqa.
Tapi,  sekejap je.. ahaha. And, bila terfikir je pasal parents iqa, iqa rasa semangat dan ok balik.

And tetibe fikiran iqa menerawang ke Dia.
Tanya kat hati sendiri,

“kau nak lame di mata Allah, ke nak lame di mata manusia?”
Hati jawab, “eh, dah tentu aku nak Allah pandang aku, bukannya manusia…”


Ah, manusia, pegi mampus dengan ‘lame’ kau tu.
Kau siapa nak comment/critics ‘lame’ dekat org? ingat kaw dah bagus sgt di sisi Allah??
Ingat kau dah ‘up-to-date’ sgt sampai tanggungjawab kau sebagai hambaNya dah lupa.???
Ah, kau manusia biasa saje, sama juga seperti aku. Asal daripada tanah juga! Puih. 


Ahaha. Sory, ayat iqa pedas kan. Bukan tuju kat korg je, tuju kat diri sendiri sekali.
Jadi, bagi iqa, biar kita up-to-date di sisi Allah. Biar Allah pandang kita.
Camana nak up-to-date kat Dia?
Solat 5 waktu tak pernah tinggal, baca dan tadabbur Al-Quran, buat amalan sunat.
Upgrade amalan2 baik yang Allah suka setiap hari.
Ha, itu yang baru yang dinamakan ‘modern’ di sisi Dia.

Kalau sekadar ‘modern’ kat dunia tak payah ar.
Segala kasut, pakaian, rambut apa tah bagai nak up-to-date semua dari atas hingga bawah, tapi, perintah2 Allah tinggal, baik tak yah.


Kau nak bangga sangat dengan harta benda dunia, tapi kau lupa benda tu tak kekal pun.
Semua harta benda yang  kau bangga tu akan hancur berkecai.
Takda maknanya boleh bawak sampai ke mati.
Yang hanya kekal, amalan baik kau je masa kat dunia.


Jadi, bagi iqa, lantaklah orang nak mengata spec iqa tak lawa pun.
Yg iqa tahu, spec ni pilihan mak iqa. Dan Alhamdulillah, iqa rasa puas hati , suka dan bangga dengan pilihan mak iqa ni.
Masih terngiang-ngiang dengan kata2 ayah iqa ni,
“cantik anak ayah ni pakai spec baru..” ahaha..susah gila kot ayah nak puji.
Sekali kena puji, memang iqa akan ingat sampai bebila kot.
Argh.. ckap pasal parents, iqa rindu gila dekat diorg. Dah hampir sebulan tak jumpa.
Boleh dikatakan setiap malam, iqa mimpikan parents iqa semenjak iqa belajar jauh ni. Tsktsk.

Berbalik pada cerita “lame” tadi, iqa just nak bagitahu, sekiranya ada sesetengah manusia yang suka kritik kita, biarkan.
Buat tu salah, buat ni salah. Semuanya tak betul.
Memang susah nak puaskan hati semua orang. Sebab apa? Sebab manusia tak pernah puas.
Ngeee.. betul tak?
Org kritik bukan2 kat kita, sila dengar dan buat mcm ni “masuk telinga kiri, keluar telinga kanan”
Abaikan.
Rasa sedih dengan kritikan orang?
Ingat Dia. Allah kan ada.
Allah akan dengar setiap rintihan hamba-Nya.

credit : google 


Ingat, Utamakanlah pandangan Allah daripada pandangan manusia.
Tepuk dada, tanya khabar, tanya iman. Muhasabah diri. Wallahua’lam.


*Entry ni bukan bermaksud nak marah/ tak puas hati kat sesiapa. Iqa tak terasa langsung dengan sesiapa. Cuma nak memperingatkan..” –jgn terasa ye. Chill yoe! 





 
♥ Copyright © 2014 reserved to Blog Iqa|Template Edited by Sharina ElyanasHaRiNa eLyaNa