الخميس، 14 أغسطس، 2014

Which one becomes priority first?

Malam itu, aku, ibu dan ayahku berkumpul di dapur berbincang sesuatu.

Ayah  : Kakak tak payah turun KL la. duk rumah sebelum berangkat nak pegi jauh.
Aku  : Ala, kakak dah janji nak jumpa kawan, mak,ayah. mana boleh. Nanti dorang cakap apa pulak.
Ibu  : ayah tu risau kamu pegi sana. Nanti jadi pape camana? Jaga kesihatan kamu.
Aku  : tapi, ada kawan kakak nak sangat jumpa kakak sebelum kakak pegi sana. Dia tak dapat pun pegi Oman tu.
Ibu  : mana datang dulu? Keluarga ke kawan?
Aku  : ………………….............(terkedu/terdiam)

***********************



Huk. Sedih. Tetiba parents iqa tak bagi iqa pegi KL. Sebelum ni bagi je.
Mostly, semua kawan iqa yang rapat duk sana sebenarnya.
Dan sebenarnya, dah hampir 3 bulan tak jumpa diorang sebab skrg tgh cuti semester.  
Rindu nak jumpa geng2, sahabat2 iqa.
Then, salah seorang kawan iqa ajak gather sama-sama sebelum iqa fly ke Oman, hujung bulan ni.
Tapi, nampaknya hasrat untuk iqa join gathering sama2 tu terpaksa dibatalkan.
Yes, I know exactly, FAMILY should come first before FRIEND.
Dan sebagai seorang anak, I need to obey my parents.
Iqa bukan anak yang sukati2 je main redah lawan mak bapak.

Tetibe iqa teringat ayat al-Quran surah al-Baqarah, ayat 216 :
وَعَسَى أَنْ تَكْرَهُوا شَيْئًا وَهُوَ خَيْرٌ لَكُمْ وَعَسَى أَنْ تُحِبُّوا شَيْئًا وَهُوَ شَرٌّ لَكُمْ وَاللَّهُ يَعْلَمُ وَأَنْتُمْ لَا تَعْلَمُونَ.
Dan boleh jadi kamu benci kepada sesuatu padahal ia baik bagi kamu, dan boleh jadi kamu suka kepada sesuatu padahal ia buruk bagi kamu. Dan (ingatlah), Allah jualah Yang Mengetahui (semuanya itu), sedang kamu tidak mengetahuinya.

Teringat ayat tu, iqa nangis tiba2.
I should know Allah is the best planner than us.
He knows better than us.
DIA tahu apa yang terbaik buat iqa.
Pujuk hati : “Adala tu sebabnya kenapa aku tak dapat turun KL, hanya Allah je tahu hikmahnya”.


Sambil nangis, iqa whatsapp salah seorang kawan iqa.

Iqa : Assalamualaikum. Rasenye tak dpt trun KL. Tetibe parents tak bagi. Maaf.
Kawan iqa : Ala, yeke? Sedihnya. Baru nak jumpa iqa sebelum fly.
Iqa : Tak dapatlah. Sory sgt. Takpe. Kita boleh jumpa dalam doa. J. Allah knows better. He is the best planner.

Kawan iqa senyap. Tak reply. Tak tahu dy marah ke hape.
Takpelah. Redha.
Wallahua’lam.
       

 
♥ Copyright © 2014 reserved to Blog Iqa|Template Edited by Sharina ElyanasHaRiNa eLyaNa