الأحد، 3 أغسطس، 2014

FIRST GIVEAWAY: [29] ULANG TAHUN PERKAHWINAN MA DAN ABAH

Assalamualaikum.
First impression when I see Liya’s banner. “Wow! Hello Kitty!!”
Yes! I do love Hello Kitty very much. Sebab tu la blog iqa tema Hello Kitty.
Of course iqa tertarik untuk join GA Liya ni disebabkan bannernya yang berkonsepkan Hello Kitty. Ehehe.

*****************************

(KLIK BANNER)

Cerita tentang keluarga Iqa dan Ucapan khas untuk ibu dan ayah Liya.

Iqa anak pertama. Umur dah menjangkau 21 tahun. Tua dah ye. Iqa hanya ada seorang adik perempuan.  She’s 19 years old now. Kami still belajar lagi. Ah. Iqa sebenarnya suka adik beradik ramai. Meriah! Tapi, takde rezki kan…Mak ayah iqa kawen lambat. Ayah iqa now dah 61 tahun pun. While, my mom 50 tahun. Beza kan jarak umur mak dengan ayah iqa ??  Beza 11 tahun. Pergh.  

Apa yang menarik tentang family iqa, mak ayah iqa tak pernah sambut ulang tahun perkahwinan. Serius ah.  Ada sekali tu iqa pernah tanya kat mak iqa :

“Mak,, bile anniversary mak ngan ayah?”
“Entah. Mak pon tak ingat”
“ngee.. xkan mak tak ingat. Hari penting tu…”

Ahaaa.. tanya kat ayah, confirmed ayah pon tak tahu. Padahal iqa tahu tarikh keramat tu sangat penting bagi suami isteri. Walaubagaimanapun, iqa selalu je ternampak perlakuan mak ngan ayah iqa yang over romantic. Ahaha.. over tu. Suka sangat tgok dorang.  Kadang2 mak iqa merajuk dengan ayah. Padahal benda kecik je. Bila ayah iqa pujuk, barulah ok.. Hak3. Seronok. Iqa suka tgok kemesraan diorang. Maybe, bagi diorang sambutan tu tak penting. Yang penting hubungan suami isteri yang sentiasa dilimpahi dengan kasih sayang.

ini gambar family iqa. raya tahun ni theme ungu. ok. gmbar ayh x nmpak sgt

Buat ibu dan ayah Liya, iqa ingin mengucapkan “Selamat Ulangtahun Perkahwinan yang ke-29”. Semoga perkahwinan mereka kekal bahagia hingga ke syurga. Semoga hubungan ibu dan ayah Liya dilimpahi rahmah, sakinah dan mawaddah yang sentiasa diredhai oleh Allah swt.

wish for Liya's parent 


Kisah/Ragam  di bulan puasa

Bagi iqa, puasa kali ni sangat memberi makna pada iqa. Iqa baru faham apa erti puasa yang sebenar, apa erti lailatul qadr. Selama ni tahu je, tapi kali ni iqa lebih faham lagi berbanding tahun sebelumnya. Mungkin sebab factor umur jugak kot. Umur sudah semakin tua, takkan kita mahu puasa kita sebelum ni sama berbanding tahun2 sebelumnya?

Dan paling best, setiap kali lepas tarawih di surau, aDA tazkirah pendek dan ringkas. Rasa jiwa iqa tenang dan hidup setiap kali dapat dengar tazkirah. Majlis ilmu kan.. sapa tak nak?? Berbanding tahun lepas, iqa pegi tarawih, takdepun tazkirah.

Puasa kali ni juga iqa dapat iftar ramai2 dengan bekas2 member sekolah rendah dan sekolah menengah. Lama dah tak jumpa diorang. Alhamdulillah, hikmahnya Ramadhan ini, Allah mempertemukan sekali lagi iqa dan sahabat2 lama.  


 
♥ Copyright © 2014 reserved to Blog Iqa|Template Edited by Sharina ElyanasHaRiNa eLyaNa