الخميس، 25 يوليو 2013

Dunia Kanak-Kanak : Erti puasa di sebaliknya

 
 
Hai kawan kawan.
Menjelangnya azan maghrib hari ni bermakna sudah menginjak ke-16 Ramadhan.
Hak..cepatnya masa berlalu. Rasa macam tak sedar pon Ramadhan bakal berlalu pergi.. huk..janganlah pergi.
Walau apa pon.. arini tetibe rasa nak share zaman iqa puasa pada bulan Ramadhan masa kecik2 dulu.
Bermulalah dari umur iqa tadika hinggalah ke sekolah menengah. 




Puasa zaman tadika

Iqa masih ingat lagi masa ni iqa puasa setengah hari je.. ahaha.. iqa puasa sampai pukul 1 tengahhari je. Lepas tu dah tak larat. Balik dari sekolah tadika terus iqa ke dapur cari botol susu.. mama dah siap sediakan susu dalam almari. Ahakkss.. mama janji kalau puasa sampai pkol 1 boleh minum botol susu. Hak.teruk..da tadika masih lagi minum botol susu.

Puasa zaman sekolah rendah

Masa ni iqa tak puasa penuh lagi..kadang puasa penuh satu hari..kadang puasa setengah hari je.huu.. kalau tak bangun sahor tu memang puasa sekerat je la.. tapi masa ni mama ada janji kalau puasa penuh dapat hadiah duit. Kiranya 1 hari penuh dapat seringgit la..ahahaha.. so,, iqa cuba puasa penuh sebab nak dapat duit banyak. Lumayan woo…
Puasa zaman sekolah menengah

Masa ni iqa dah faham puasa tu apa… yela,,iqa dah ditempatkan di sekolah agama. Jadi,sedikit sebanyak iqa dah didedahkan dengan didikan agama di sekolah tu. Iqa mula puasa cara yang betul. Masa ni iqa pon dah faham ada banyak jenis puasa iaitu puasa sunat,puasa ganti,puasa nazar..etc..  Bukan puasa wajib je ada. Huuu. 
 
 

Ahahah…camtula yang iqa still lagi ingat camna iqa puasa zaman kanak2 dulu.
Bile teringat balek mesti senyum sorang2. Rasa sweet sangat kenangan tu.
Apa yang pasti iqa tak pernah menipu dalam berpuasa.
Setengah budak2 ada curik minum air la..selongkar peti ais.
Iqa walaupun puasa setengah hari tak penah menipu.
Kalau dah tak larat nak puasa cakap je kat parents nak makan.heee
Korang camna plak???taknak share ngan iqa.
Iqa taw, setiap orang pasti ada kenangan2 yang indah ketika zaman budak2 dulu berpuasa kan…
Dan kenangan2 ni pasti terpahat indah di batu jemala korang sume.ahahahaha..



thank you for reading photo: Thank you for reading! Congratulationssecond.png

 
♥ Copyright © 2014 reserved to Blog Iqa|Template Edited by Sharina ElyanasHaRiNa eLyaNa