Wednesday, July 3, 2013

Resepi kek batik versi lembut



 
credit to rahayurazali
Pernah dgr tak kek batik??
Ahaa..xkan x pernah kan…
Kek batik ni terkenal sebab sgt mudah buatnya.
Kek batik iqa yg buat ni versi lembut punya. Adeje kan yg versi keras?
Sedap je makan.
:
:
:
Bahan2 : (kek batik yg iqa buat ni skit je,kalau nak byk kene byk lagi kuantiti bahan tu)
Milo – 1 cawan
Serbuk koko – 3 sudu makan                          
Margerin/buttercup – 2 cawan
Telur – 2 biji
Beberapa biskut marie
Susu pekat manis – ½ cawan ( jgn byk sgt.takot terlalu manis.x lalu nak makan)
Air masak/kosong – 1 cawan
:
:
:
Mula2, ambil periuk apa2 pon then masukkan semua bahan kecuali biskut marie dan margerin. Dah masukkan gaul semua bahan tu dalam periuk.
 
Masak atas api ( kene selalu kacau supaya tak hangus)


Lepastu,bole masukkan margerin hingga cair.
Then,,agak2 da sebati bole padam api. 

Ambil bekas dan alaskan bekas tu dengan plastic supaya mudah kek batik nak dikeluarkan nanti.
Susun biskut marie dalam bekas diselang selikan dengan cairan coklat yg dah dimasak atas api tadi. 

Tekan dengan sudu bagi nampak lebih kemas.
Dah siap semua,biarkan kek tu sejuk dulu, then masukkan dalam peti sejuk.
Dalam beberapa jam, bile tgok hasilnya.wah.alhamdulillah.apa lagi.. bole potong dan ngap ahh!!!



thank you for reading photo: Thank you for reading! Congratulationssecond.png

8 comments:

  1. terima kasih di aats perkongsian resipi ni.. pernah akak buat raya tahun lepas.. memang puas makan..

    ReplyDelete
  2. mak aih.
    aitu sy try buat keras gilew.
    xtaw ap yg salah tp bukn guna resipi ni la.
    kdg2 lmbut kdg2 keras
    eiii..sakit hati je nak buat lg .
    hahaha.
    nk try buat pavlova plak :P

    ReplyDelete
  3. @mizz aiza : ya sama2..

    @normi nieza : ya,,try lahh....x susah

    @ ekin schmidt : ahaha..yeke. pavlova??? minat pavlova erk?? saya minat jugak

    ReplyDelete
  4. sya xpenah cuba lagi, da bca ni boleh laa ni try nti. thankyou. Hee^^

    ReplyDelete
  5. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  6. Kek batik feveret akak sy, kitaorang selalu buat. Tapi xpernah masukkan air sebab takut lembik. Just lebihkan mentega@susu. Nak lebih sedap, campur serbuk koko, & nestum(BUKAN YG BABY BUNYA TAU).hehe

    Tambah keju pum best gak ;D

    ReplyDelete
  7. @syifa : oke,,cubalah.

    @tiey smilez :tq atas cadangan tu.. sgt membina :)

    ReplyDelete

Kamsahamnida (terima kasih) sebab komen entry iqa.In sha allah iqa komen entry korg plak

 
♥ Copyright © 2014 reserved to Blog Iqa|Template Edited by Sharina ElyanasHaRiNa eLyaNa