الأربعاء، 24 يوليو 2013

Sistem Online.. Mudah atau Rumit???

 
 
 
Hai kawan kawan,,,
Iqa tengah bz dengan bende alah ni…
Nak masuk degree ni,, student perlu isi online biodata system ni,



Zaman sekarang ni mana guna dah surat menyurat,,
Semua university pakat nak guna online,
Surat tawaran pon uia guna online.
Tak  pakai  da post surat anta ke rumah.
Hak,,kekadang memeningkan jugak.
Xley save la.. xley nak submit bagai.
Bukan iqa sorg je ada problem. Kengkawan iqa dak cfs yg len pon ada problem nak isi mende nieh..
Bila ada masalah dengan database system buat iqa terfikir di sebalik kecanggihan teknologi neh mesti ada kekurangan dia.

Kebaikan guna system online

@ Sebagaimana kita sedia maklum guna system database online ni sangat2 cepat. Type je laman web dah keluar.. then kalau kita nak apply kerja,biasiswa,etc…. semua maklumat diisi melalui online. Dah siap isi borang terus submit. Cepatkan… tak perlu post surat nak beli setem bagai.

@ Menjimatkan masa dan tenaga. Yela.. dah duk depan laptop/computer.. tak perlu nak gerak sana sini.


Keburukan guna system online

@ Bagi iqa bende ni menyusahkan student2 yang takde internet kat rumah.. bagi mereka yang takde kemudahan ni perlu pergi cyber café tiap2 hari kot. Cuz kene update selalu maklumat2 cenggini. Kalau tak… ketinggalan.. kesianla kat budak2 yang keluarganya kurang kemampuan.

@ Memeningkan student pon ada. Sebab bende ni baru kan… last2 student fed up dan terus taknak isi maklumat2 yang penting.

@ Lebih rumit lagi masalah pada system tu sendiri. Database tu tak diuji keberkesanannya.. then,,bila student2 guna..ada problem.hu.


Walau apa pon..iqa takdala nak komplen abis abisan yang uia ni tak patut guna system online ni.
Cuma iqa meluahkan pendapat je.huuu
iqa tau,, di sebalik kemudahan yang kita dapat pasti terselit juga kekurangannya..
Sebagaimana kita sedia maklum dalam Al-Quran pon Allah ada sebut pada surah Al-Syarh ayat ke-6 : “Sesungguhnya bersama kesulitan ada kemudahan.”
Ini bermakna dalam apa jua urusan pon pasti ada pro dan kontra nya.
Jadi,,terpulang pada kita camana nak mengendalikan urusan tersebut. 


thank you for reading photo: Thank you for reading! Congratulationssecond.png

 
♥ Copyright © 2014 reserved to Blog Iqa|Template Edited by Sharina ElyanasHaRiNa eLyaNa