الاثنين، 15 يوليو 2013

Juadah berbuka : Cucur jagung + bawang

 
 
 
Hai kawan kawan.
Ehee,, lama iqa da tak post pasal makanan sejak puasa nih.
Arini tetibe nak post pasal makanan.
Jadi sesape yang terliur ketika pose tgok makanan ni mintak maaf yek. Ahaha..
Kalau taknak terliur,,, baca entri ni time malam.
Cam bese iqa reti masak yang mudah2 je. Wuuu
Lepas kita bukak pose dengan kurma mesti kita makan kuih muih dulu kan sebelom makan nasik???
So, arini iqa nak share resepi mudah buat “Cucur jagung + bawang” < ----- apekehal nama cenggini??
Heee.. sebab cucur ni ada rasa jagung dan bawang. 2 in 1. Hewhew.
Resepinya mudah je. Kacang gilerr..
 
Bahan2 diperlukan :
Jagung (boleh beli siap dalam tin tu /amek jagung 2 tongkol then kupas)

Bawang merah (ditumbuk)

Ikan bilis (dikupas)

Tepung gandum

Air suam
  
Step pertama campur je sume sekali. Iqa main agak2 je sukatan dia. Ikut korang la banyak mana nak makan.



  Lepas tu kacau sampai sebati. Dah sebati boleh goreng sampai rangup.




Da siap!ehehe.....


*p/s : kalau nak nampak cucur tu lebih gebu dan lawa tambah tepung serbuk penaik.


 
thank you for reading photo: Thank you for reading! Congratulationssecond.png

 
♥ Copyright © 2014 reserved to Blog Iqa|Template Edited by Sharina ElyanasHaRiNa eLyaNa