Sunday, July 7, 2013

Resepi Ikan Kembung Masak LOmak Cili Padi

 
 
credit to fiedafrieda
Bagi orang negeri Sembilan menu ikan kembung masak lomak lemak sebenarnya
sangat terkenal di sana.
Betul x?
So,iqa try masak cara orang nogori masak.
Bile test rasa dia not bad ahh..
Nak taw camna resepinye??
Jom terjah.

gambar hiasan semata mata

            Bahan2 diperlukan
 
Ikan kembung
 
Beberapa serai diketuk
 
I inci kunyit hidup (ditumbuk)

3 biji bawang merah (ditumbuk)

3 ulas bawang putih (ditumbuh)

Daun kunyit (dihiris halus2)

20 biji cili padi (ditumbuk)
 
Santan (air)
 
Asam gelugor (1 keping)
 
Tomato (tambahan je)

Garam/gula

             Cara cara
   Masukkan semua bahan yang ditumbuk,serai,santan (air), dan asam gelugor.

Kacau semua bahan2 tersebut.

Masak atas api.

Masukkan pula ikan kembung. (jangan kacau ikan tersebut di dalam masakan supaya tak hancur)

Masukkan pula hirisan daun kunyit.

Jangan lupa tambah garam atau gula secukup rasa.

Biar ia mendidih di atas api dan masak!

 thank you for reading photo: Thank you for reading! Congratulationssecond.png

7 comments:

Kamsahamnida (terima kasih) sebab komen entry iqa.In sha allah iqa komen entry korg plak

 
♥ Copyright © 2014 reserved to Blog Iqa|Template Edited by Sharina ElyanasHaRiNa eLyaNa